Hírek

2012.07.31. 04:12

Amikor férget köhög fel az eb

Egyre erősebben köhög a kutyám - panaszolja olvasónk. A többi tünetből ítélve megeshet, hogy egy féreg okozza a bajt, de mindenképp szakemberhez kell vinni - mondja Paál Csaba állatorvos, aki szerint a kutyák bélférgessége, sőt most már a szívférgessége is egyre ismertebb a köztudatban, de a tüdőférgességről még kevesen hallottak. Az ismeretlenség homályába burkolózva ezek a kis férgek komoly megbetegedéseket, sőt, akár halált is okozhatnak, kutyákban és macskákban, de emberben is megtelpedhetnek!

S. Töttő Rita

A betegség okozója egy apró, 2-3 centis fonálféregfaj. Ez a faj a tüdő szövetében, annak kis vérereiben telepszik meg. A lárvaalakok többszöri vedlése és kifejlett féreggé alakulása a tüdő szövetében történik meg. A kifejlett féreg a tüdő kis hörgőiből, köhögés útján a gazdaállat bélcsatornájába kerül, itt válik ivarérett petetermelő féreggé.
A fertőző lárvát tartalmazó peték az állat bélsarával kerülnek a külvilágra. A fertőzött bélsárral kapcsolatba kerülő puhatestűek, földigiliszták, csigák, meztelen csigák veszik fel ezeket a petéket. A puhatestűekben a petéből kialakul az első lárvaállapot. A puhatestűeket elfogyasztó kutya ezáltal fertőződik. Kutyánál, macskánál nem ritka a vadászösztön effajta megnyilvánulása, szívesen elfogyasztanak ilyen jellegű zsákmányt is. Azonban a kutyának vagy a macskának nem szükséges a csigát vagy a gilisztát megennie a fertőződéshez. A puhatestűek felületi nyálkája is tartalmazhat féregpetét és lárvát. A nyálka rákerülhet az állat etetőtáljára, eleségére, ivóvizes edényére, így bekerülhet közvetlen kontaktussal az állat szervezetébe.
Jövő héten azzal folytatjuk, hogyan függ össze a férgesség és a kutyák által olyan gyakran alkalmazott fűevés gyakorlata...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!