Hírek

2012.07.26. 07:20

A cégek is békülhetnek - módosult a fogyasztóvédelmi törvény

Székesfehérvár - Július 29-től módosul a fogyasztóvédelmi törvény, melynek köszönhetően akár társasházak is lehetnek panaszosok, s a telefonos, e-mailes panaszokat is jegyzőkönyvezni, kezelni kell – erről beszélt Schneider Istvánné, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség igazgatója.

Silye Sándor

A vasárnap hatályba lépő fogyasztóvédelmi törvény egyik módosítása szerint bővül a fogyasztó fogalma, vagyis a jövőben e fogalomkörbe nemcsak a természetes személyek tartoznak, hanem a lakásszövetkezetek, civil szervezetek, társasházak is.
– Ennek köszönhetően bővül azok köre, akik a bírósági eljárás alternatíváját jelentő, de a bíróságnál gyorsabb és olcsóbb vitarendezési módot, a békéltető testületeket választhatják. Mostantól a sok fogyasztót egyszerre megjelenítő társasház is fordulhat békéltető testülethez. Sőt, a mikro-, kis-, és középvállalkozások is rendezhetik itt vitájukat, vagyis a vállalkozások közötti viták egy része is rendezhető bírósági eljárás nélkül – mondja el Schneider Istvánné a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi igazgatója.

Lényeges változás még, hogy az új szabály némi mozgásteret enged a közszolgáltató vállalkozásoknak, hogy nyitvatartásukat maguk határozzák meg a kereteken belül. Ugyanakkor megmarad a hét egy munkanapján a fogyasztók számára 12 órán át nyitva tartó ügyfélszolgálat, amelyekkel kapcsolatosan szintén várható változás:
– Minden esetben köteles a vállalkozás panasszal kapcsolatos intézkedéseit indoklással ellátva írásba foglalni, és a fogyasztónak a panasz beérkezését követő tizenöt napon belül megküldeni, kivéve, ha a fogyasztó panaszát szóban közli és a vállalkozás az abban foglaltaknak nyomban eleget tesz – fejti ki az igazgatónő, aki hangsúlyozza: a jövőben nem lehet vitás a határidő betartása vagy túllépése, hisz a vállalkozások számára is egyértelmű, hogy a válaszadás nem ér véget a levél megírásával, hanem a levelet postára is kell adniuk...


A gyakorlatban ráadásul a válasz gyakran nem volt érdeminek tekinthető, nem ritkán találkoztak a panaszosok olyan válaszlevéllel, amelyben a vállalkozás tájékoztatta a fogyasztót arról, hogy folyamatban van a panasz kivizsgálása. Nos, ez most nem lesz elegendő. Nem mellékes változás még jövő héttől, hogy telefonos ügyfélszolgálatot nem működtethetnek a cégek emelt díjas szolgáltatással.
– A fogyasztók igényérvényesítését könnyíti ez a sza-bály, hisz az emelt díjas szolgáltatás visszatarthatja a fogyasztókat attól, hogy megkeressék az ügyfélszolgálatokat – teszi hozzá a fogyasztóvédő. Egy esetleges fogyasztóvédelmi bírósági per esetén lehet továbbá érdekes, hogy a jegyzőkönyvek megőrzési ideje 5 évre bővült, ami összhangban van az elévülés szabályával.
– Így akár bizonyíték is lehet a jegyzőkönyv – tudjuk meg. A közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozások tekintetében a jövőben nem lehet úgynevezett „csekkdíjat” felszámítani, és főszabályként a papír alapú számla adása is kötelezően ingyenes lesz. Ezzel szintén a fogyasztók jogai erősödnek:
– E szabály a fogyasztók tájékoztatásához fűződő jogát erősíti. A „csekkdíj” tiltása összehasonlíthatóvá teszi az árakat, hiszen a fogyasztó biztos lehet benne, hogy a kívánt szolgáltatást nyújtó piaci szereplőknél nincs ilyen jellegű rejtett díj, és azt utólag sem vetik ki, így a fogyasztó vagyoni érdekei sem sérülnek – magyarázza Schneiderné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!