Hírek

2012.06.19. 18:28

A lampiriszek már rajzanak Alcsúton

Fejér megye - A hagyományos programhét ugyan kevés Fejér megyei helyszínt érint, azonban így is igyekeznek a szervezők rávilágítani a nemzeti parkok szépségeire és helyzetére.

Kocsis Noémi

Növekvő látogatószámról számol be Halász Ferenc, a Duna-Ipoly Nemzeti Park sajtókapcsolatokkal megbízott munkatársa, aki korábban számos, úgynevezett szentjánosbogár túrát is vezetett az Alcsúti Arborétumban. Fejér megyében ez az egyetlen olyan helyszín egyébként, amely érintett az évenként, az év ezen időszakában megrendezett programhétben, földrajzilag legközelebb még Várpalotán, illetve a Balaton-felvidéken és a fővárosban tudnánk részt venni az ide vágó rendezvényeken.



Bár az alcsúti arborétum a tematikus héten szerdától van nyitva, a nagy szentjánosbogarak (lampiriszek) éjszakai kirajzása amúgy is csak ebben a néhány napban észlelhető, a csodálatos lávtányt és élményt viszont tényleg kár kihagyni. (A vezetett túrák 21 órakor kezdődnek az arborétum látogatóközpontjánál, akit érdekel, ott jelentkezzen!)

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó, számos geológiai és kultúrtörténeti érdekességet felvonultató tájegységekre más módon is igyekeznek ebben az időszakban ráirányítani a figyelmet: a fiatalabb generáció tagjai például a július 29-én induló soponyai madárgyűrűző  és megfigyelő táborban tölthetnek egy hetet, ahol a 15 éven felüli diákok gyűrűzhetik a madarakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!