Hírek

2012.05.09. 05:11

Hatvan deka tápon él a sztárnyomozó

Székesfehérvár - Keri, a nyomkövető kutya több nyomozás sztárja volt a közelmúltban. Vezetőjével, Rudniczai Rudolffal beszélgettünk a rendőrkutyákról, valamint a kiképzésükről.

Tribolt Lajos

Keri, a rendőrségi kutya volt az, amely a felsővárosi betöréseket felderítette, azzal, hogy elvezette a nyomozókat a tettes lakásához.  De Keri volt az is, amely a Király sori taxis támadáskor a helyes irányba terelte a nyomozókat. Keri négyéves németjuhász, s gazdája, Rudniczai Rudolf  szerint még öt évig biztosan szolgálatban marad, s csak azután vonul majd "nyugdíjba".
 
Fejér megyében jelenleg 10 rendőrkutya van, nyolc vezetővel. Mert  Rudniczai törzszászlósnak is van egy másik kutyája, amelyet  a kábítószerek keresésére  képeztek ki.
Megkérdeztem a rendőrt, ki választja  ki a kutyát.
- Kiválasztjuk egymást - válaszolta. Vagyis  a szimpátia kezdettől fontos, utána jön a kiképzés. Az, amit évente újra és újra meg kell ismételni. Keriről azt mondja  gazdája, hogy jó közepes képességű. Viszont sokat használják, és jó eredményeket tud maga mögött.
Keri naponta 60 dekagramm jó minőségű tápot fogyaszt, s attól van állandóan  kiváló állapotban.


R. Szabó Ágnes,  a főkapitányság sajtóreferense elmondta: sajnos, minden kapitányságon nincs kutyájuk. Nincs  Dunaújvárosban, Gárdonyban és Sárbogárdon. Ám Bicskén  a három kutyavezetőjüknek négy kutyája is  van. A megyei kapitányság állományában három eb dolgozik. Kerin kívül van   egy a kommandósoknál és egy újabb is érkezett, amely  Beke Nikoletta törzsőrmester felügyelete alatt dolgozik. A törzsőrmester májustól  van a megyei kapitányság állományában, előtte Komárom megyében szolgált.  Kutyája, a Hacsi nevű németjuhász vélhetően erősíti majd a főkapitányság állományát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!