Hírek

2012.05.09. 15:35

Hadtörténelmi pillanatok a katonai emlékparkban

Pákozd - Hatvankétmillió áldozatot követelt a második világháború, amelynek európai befejezésére emlékeztek megyeszerte. Szerdán sok helyen megkoszorúzták azok sírját, akik a legtöbbet áldozták.

Tihanyi Tamás

Még ebben a hónapban a kormány elé kerül a Nemzeti Alaptanterv, amelynek része  a hazafiasságra nevelés is. Pákozdon, a Mészeg-hegyen lévő Katonai Emlékparkban (KEMP) éppen ezt művelik már hosszú ideje: ma, a második világháború befejezésének évfordulóján például újabb  több száz fiatal kapott ízelítőt abból a tudásból, amely néhány évtizeddel korábban minden magyar ifjú számára természetes ismeret volt. És talán az lesz nemsokára ismét - a KEMP alapítóin, katonáin, civil aktivistáin  biztosan nem múlik a siker. 

A nyugat felől Berlin felé közeledő amerikaiak és a szovjet-orosz erők az Elba partján találkoztak 1945. április 25-én,   május 8-án a német haderő kapitulált, másnap az oroszok elérték Prágát, s  az európai hadszíntéren véget ért a  világháború, amelynek során hazánk vesztesként a legtöbbet szenvedett államok közé került és ismét elveszítette Trianonban elcsatolt területeit.  A világégés végét a Béke napjaként ünneplik  a kontinensen.

Fehérvár  lakossága rengeteget szenvedett a háborúban. A megyeszékhelyen  minden évben ilyenkor is megkoszorúzzák a katonatemetőket - hiszen az elesett katona nem ellenség többé. Szerdán először  a fehérvári és a csalai   orosz temetőnél volt főhajtás, majd a Szentlélek német-magyar katonai sírkert,  aztán a Városház téri harang emlékmű mellett  tisztelegtek. Délután virág került a Mészeg-hegyen lévő világháborús szobor  lábához is.

A KEMP-ben több száz diák foghatott (hatástalanított)  fegyvert, részesülhetett alaki kiképzésben, tanulmányozhatta a seregélyesi nyugdíjas mérnök, Prohonczy Róbert makettjeit, amely a második világháború különböző hadszíntereire kalauzolja el a csodálkozót. A makettek készítője mestere szenvedélyének, és ez nem véletlen: 12 évesen a Déli pályaudvarnál  élte át Budapest ostromát és ez egy életre nyomott hagyott a lelkében.
A gyerekek meghallgathatták Damu Elemér nyugállományú ezredest, veterán katonatisztet, és elmondhatták:  valóban velünk él a  történelem.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!