Hírek

2012.05.11. 17:14

Befejeződött a hulladéklerakók felszámolását célzó projekt

Polgárdi - Ötvennégy Fejér megyei szilárdhulladék-lerakó rekultivációja fejeződött be az önkormányzati társulás bábáskodása mellett.

V. Varga József

Nyolcvanötmillió tonna hulladék sorsa rendeződött a munkálatok során - hangzott el pénteken a projektzárón. A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás - melynek 168 település a tagja - nyolcvanhárom - ebből 54 megyei - szilárdhulladék-lerakó rekultivációját fejezte be Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Veszprém megye területén. A kivitelezési munkákhoz szükséges 6,85 milliárd forintot az Európai Unió (85 százalékos mértékben) és Magyarország (15 százalék) társfinanszírozásban biztosította. 
 A kivitelező cégek vezetői készre jelentették az elvégzett munkát, s az erről készült dokumentációt elegáns kötet formájában adták át Nyikos Lászlónak, a társulás alelnökének, az operatív tanács elnökének, Polgárdi - mint gesztortelepülés - polgármesterének. 
-  Hol és mikor rontottuk el? - tette fel köszöntőjében a költői kérdést Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Tény, hogy az ember a természet pusztítójává vált. Talán még nem késő a felismerés, hogy földi létünk a tét - hangsúlyozta. A természet gondos gazdákat keres, sőt, követel! 
 A potenciális szennyező forrást jelentő hulladéklerakók felszámolásával, a tájsebek megszüntetésével, a terület ismételt megművelésének lehetőségével a hulladékgazdálkodási társulás jelentős lépést tett környezetünk védelméért. Egyrészt nőtt a környezetbiztonság, javult a vízbázis biztonsága, csökkent az allergiát kiváltó gyomfajok termőterülete, másrészt megszűnt a hulladéklerakók tájképet romboló hatása - s nem mellékesen mintegy félmillió ember közérzete is javult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!