Hírek

2012.05.20. 09:36

Abai iskolások sikerei: régi kultúrák, modern oktatás

Aba - Igazi sikereket értek el a művészeti alapiskolába járó gyerekek, akik ötödik éve vesznek részt az Életfa programban. Hiszen ezüstminősítéssel tértek haza a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozóról, míg az Ördögtérgye és a Csengettyű énekegyüttesek kiemelt arany fokozatot kaptak a Vass Lajos Népzenei Versenyen.

Miskei Anita

Néhány évvel ezelőtt a településen az oktatási intézmények fejlesztésére pályázott az önkormányzat azzal a céllal, hogy a már meglévő művészeti alapiskola értékeit megőrizze, eredményeire tovább építkezhessen. Az alapiskola már 2006-ban is a térség meghatározó oktatási intézményeként működött, s küldetésének tekintette a népi hagyományok megőrzését és az abaiak művészetekre való fogékonyságának fejlesztését. A pályázati forrás nyújtotta infrastrukturális fejlesztésekkel egy időben született meg az Életfa program alapgondolata, mely a művészeti ágazatok erősítését szolgálta.

- Öt évvel ezelőtt indult a program, így a legidősebb évfolyamosaink ötödikesek. A legfőbb célunk az volt, hogy az életre neveljük a gyerekeket - mesélte F. Korcz Judit, Tömör Zsuzsanna és Szecsődi Rita. A három pedagógus kiemelte, az értelmi és az érzelmi intelligencia fejlesztése is nagyon fontos, utóbbi pedig a művészetek által fokozható. - Hisszük, hogy nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek. Azt tapasztaltuk, hogy a közösségi életre nevelésben a hagyományok, gyökereink, értékeink sok támpontot adnak. S bár fontos az egyén fejlesztése, de mégis csak együtt, egy közösségben kell élnünk ebben a társadalomban. A művészeti osztályokban ezek a közösségek alakulnak, formálódnak, melybe belefolynak a más osztályok, a szülők, s végül a község egésze - emelte ki a három pedagógus. Akik igazán büszkék lehetnek magukra, s az intézményre, melyben tanítanak. Mert az nem csak megszépült, de az oda járó gyerekek is egyre szebb eredményeket érnek el.

Nemrégiben a 3.b osztály tanulói léptek fel a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón. F. Korcz Judit elárulta, az ezüst minősítés nem csak azért nagyszerű eredmény, mert a gyerekek sokat készültek, hanem azért is, mert ez nem egy színjátszó csoport eredménye, ahová a tehetséges és erre az irányzatra fogékony  gyerekek járnak, hanem egy osztályé, akik színjátszásban is jeleskednek. Szecsődi Rita pedig hozzátette, a Sümegen és Mezőkövesden lezajlott IX. Vass Lajos Népzenei Verseny országos középdöntőjén elért kiemelt arany fokozat hosszú hónapok munkája. Hozzáfűzte, a gyerekek a Kárpát-medencei döntőre készülnek. Majd visszakanyarodva az Életfa programhoz elárulta, itt az öt évfolyam diákjai közös produkcióval léptek fel. Van az énekegyüttesekben másodikos, de ötödik osztályos tanuló is, így még nagyobb a kihívás. A program lényege éppen abban rejlik, hogy közösségben dolgoznak a gyerekek, s nem csak a régi kultúrák, hanem egymás értékeit is felismerik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!