Hírek

2012.04.24. 06:11

Pórul járhatnak a babaruhát interneten árusítók?

Fejér megye - Interneten adod el a megunt cuccaidat? Te is pórul járhatsz! A riogató, kiterjesztett adóellenőrzéseket emlegető cikkek között próbáltunk eligazodni.

Klecska Ernő

Egyre nagyobb figyelmet fordít az adóhatóság az internetes értékesítés vizsgálatára - áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezévre vonatkozó ellenőrzési irányelvei között is. Igaz, elsősorban a csomagküldő szolgálatok és internetes kereskedelem területére vonatkozik a kiterjesztett ellenőrzés, ám több helyen úgy jelent meg, a NAV nem kímélné azokat sem, akik nem is kifejezetten üzletszerzési céllal, hanem esetenként csak hobbiszerűen foglalkoznak ezzel. Azon kisgyermekes anyukák tízezreit például, akik gyűjtőportálokon és közösségi oldalakon kínálják növekvő kicsinyük kinőtt holmijait.



Az alapelv ugyan az, hogy az e téren adózás alá vontak üzletszerűen, illetve rendszeresen értékesítsenek, ám ezeket nem írja körül pontosan a hatályos törvény. Az internetes értékesítés pedig  mint kereskedelem,  amúgy is gazdasági tevékenységnek minősül. A kérdéses minősítések tovább fokozzák az érintettek kétségeit: rendszerességnek számít-e, ha valaki havonta 5 alkalommal feltölti az internetes felületre a gyerek használt ruháinak fotóit, illetve megvalósul-e ezek eladásával az üzletszerzés? Az adóhatóság callcenterétől kérnek pontosítást, az egyik babaoldalon ruhácskákat hirdető kismamaként bemutatkozva.
Ingóságról lévén szó nem kell adót fizetni a babaruha internetes eladása után, ha az ebből származó teljes bevétel (nem a jövedelem!) az adóévben nem haladja meg a 600 ezer forintot. A tevékenység megállapításánál fontos szempont, hogy az árusító saját holmiját kínálja és nem továbbértékesít, valamint hogy ezt nem százas nagyságrendű alkalommal teszi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!