Hírek

2011.02.11. 12:51

OGY - Több koncepció, egy új alkotmány

Arra már korábban is volt példa, hogy - a házszabálytól eltérve - egyszerre tárgyalt egymással összefüggő előterjesztéseket a parlament, csütörtökön azonban ezt a megoldást Szájer József fideszes EP-képviselő a kormánypárti és az esetleges ellenzéki alkotmánytervezetek kapcsán vetette fel.

MTI

A fideszes politikus, az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultáció vezetője jelezte,  eltérnének a házszabálytól annak érdekében, hogy az egyes parlamenti pártok alkotmánytervezetét egymással párhuzamosan lehessen tárgyalni, ma ugyanis a szabályok szerint erre nincs lehetőség. Hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha minél több parlamenti frakció előállna a saját alkotmánytervezetével; az egyes javaslatokat az Országgyűlés fogja összefésülni, a kormány pedig a technikai kodifikációs munkában nyújtana segítséget a pártoknak.
 Az MTI Fidesz-frakcióból származó információi szerint az még nem dőlt el, hogy nyújtja be a Fidesz-KDNP tervezetét: a háromtagú bizottság, a frakcióvezetők, vagy az összes frakciószövetségi képviselő.
Elméleti síkon - kapott tájékoztatást fideszes forrásból az MTI - a kormánypárti elképzelés szerint négy önálló indítvány kerülhetne a Ház elé, egyről lehetne zárószavazás, hármat pedig esetleg nem bocsátanának részletes vitára.
Már múlt december óta a Ház előtt fekszik a KDNP-s Salamon László vezette eseti bizottság határozati javaslata az új alkotmány szabályozási elveiről. Január közepén a fideszes Gulyás Gergely még azt mondta az alkotmányozás tervezett menetrendjéről, hogy március elején fogadhatja el az Országgyűlés ezt az indítványt, amelynek alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkészíti az új alaptörvény normaszövegének tervezetét; ezt kezdi tárgyalni a parlament - alkotmányozó nemzetgyűlésként - március 15-e után, s dönt róla várhatóan április 25-én, húsvéthétfőn. 
 A Fidesz-KDNP siófoki frakcióülése ebben változást hozott. A kormánypárti képviselőcsoportok úgy döntöttek, szövegező bizottságot hoznak létre az új alkotmány tervezetének megalkotására, nem a kabinet terjeszti majd be az alaptörvény tervezetét a parlamentnek (amelyben az ellenzéki szocialisták annak az állításuknak az igazolását látják, hogy "Fidesz-alkotmány készül"), az alkotmány-előkészítő bizottság által elkészített koncepciót pedig vitaanyagnak tekintik, amely kijelöli az irányokat.
A tervezeteket elképzelésük szerint március közepére kellene beterjeszteni, azok tárgyalása a hónap második felében kezdődne és április 18-án fogadhatnák el az új alaptörvényt, amelynek zárószavazási időpontját korábban a kormányfő jelölte meg húsvéthétfőben.
Az alkotmány-előkészítő testület határozati javaslatának sorsával kapcsolatban - amely egyébként rendelkezik arról, hogy életbe lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Magyar Köztársaság alkotmányának szabályozási elveiről szóló, még 1996. decemberében, azaz a Horn-kormány idején elfogadott határozat - az MTI-nek nyilatkozó kormánypárti képviselő azt mondta, a koncepciót "irányadónak fogják tartani", de a szövegező bizottság tervezetéből biztosan kimarad az alkotmány módosításának két egymást követő parlament kétharmados támogatásához kötése és az államfő parlament-feloszlatási joga.
Saját alkotmánykoncepciót az ellenzéki pártok részéről eddig az MSZP és az LMP készített, de egyelőre ezek egyike sincs beterjesztve az Országgyűlésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!