Hírek

2010.09.23. 11:18

Nem egyszerű, de már újítják a garzonházat

Székesfehérvár - Idén az önkormányzat már nem vesz részt az energiatakarékos felújításokban, így a társasházak nyakába szakadt a munka teljes megszervezése. Nem egyszerű mindezt átlátni.

Házi Péter

- Nem tudunk semmit arról, mi alapján választotta ki a közös képviselő azt, hogy melyik cég végzi majd a garzonház felújítását. Azt sem értem, miért a közös képviselő számolja ki a törlesztő részletek egy lakásra jutó összegét egy szakember helyett-  kereste meg lapunkat az épületben lakó Turi György. Panaszosunk azt is nehezményezi, hogy a társasház tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámoló, amelyet már rég meg kellett volna ismertetni a tulajdonosokkal, még most sem készült el. Az ügyben megkereste a székesfehérvári ügyészséget, amely a társasházak felügyeletét látja el. Pontosabban csak látta el, ugyanis az erről szóló rendelet alig öt hónapot élt, majd visszavonták. Így jelenleg  ha valakinek problémája van egy társasház működésével, ismét csak annyit tehet, hogy a bírósághoz fordul, és pereskedik a vélt vagy valós igazának bebizonyításáért.
- Az elmúlt hónapokban a garzonház energiatakarékos felújításának előkészítése kötötte le minden időnket, ami nem kis feladat, figyelembe véve, hogy az 1974-ben épült ház egyedinek mondható, így a felújítása különbözik egy hagyományos panelétől. Ráadásul könyvvizsgálói ellenőrzés is zajlott, ami mindent rendben talált, ám ezek miatt valóban nem tudtuk időben kiküldeni a tavalyi év gazdálkodásáról szóló számadást, de most pénteken pótoljuk - mondta megkeresésünkre Kálmán Istvánné, a ház közös képviselője. Hozzátette, mivel az épületben 26 önkormányzati tulajdonú lakás is van, ezért a könyvelést nem is ők, hanem a Széphő Zrt. végzi. Mint elmondta, a felújítást nyílt közbeszerzés alapján indították, az ehhez szükséges pályázatot pedig  az Energetikai Fővállalkozó Iroda készítette. A munkára öt kivitelező jelentkezett, ám kettő visszalépett, mondván, számukra nagy feladat lenne az épület felújítása. A három megmaradó ajánlat közül pedig a Fehérép Kft. tette a legjobb ajánlatot, ezért választották azt. Mint a közös képviselő hozzátette, Turi György nem is érintett a felújítás anyagi részében, hiszen ő maga cserélt ablakot, így a programban erre neki nem kellett befizetnie, ráadásul a hőszigetelés rá eső részét is visszafizette neki az épület, miután az illető ezt egy nyomatékos levélben kérte.
Arra a kérdésre, hogy miért nem a bank számolja ki a lakókra eső törlesztő részleteket, Kálmán Istvánné elmondta, a ház egésze vett fel hitelt  még az önerő biztosításához is , s a lakásokra eső  törlesztést azok nagysága alapján kell egymás közt elosztaniuk. Hozzátette, évtizedes probléma a ház állapota, annak kellene örülni, hogy végre új ruhát kap a garzonház.

Idén március óta az önkormányzat már nem vesz részt a panelfelújításokban, így a teljes lebonyolítás a közös képviselők vállát nyomja, ami nem kis feladat, hiszen a kivitelező mellett a műszaki ellenőrt is a háznak kell kiválasztania. Az, aki problémásnak találja saját társasházának működtetését, idéntől már nem fordulhat az ügyészséghez, ehelyett a bíróságot keresheti meg. Egy per azonban ki tudja, meddig húzódik, és mi lesz az eredménye  tudtuk meg Tögl Lászlónétól, a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének elnökétől, aki elmondta, ingyenes ügyvédi segítséget is tudnak biztosítani. A törvény szerint, ha a lakók tulajdoni arányban vett egytizede kéri a lakógyűlés összehívását, akkor azt a közös képviselő köteles megtenni, a gyűlésre napirendi pontként fel lehet venni esetlegesen új képviselő megválasztását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!