Hírek

2010.09.22. 02:28

Felkarolni a tehetséget - szakkörök, táborok a TIT-nél

Székesfehérvár - A TIT Fejér Megyei Egyesülete kedden nyitó konferencián ismertette a hamarosan induló, támogatott képzései közül a tehetséggondozást célzó foglalkozásokat.

Bokros Judit

 

A TIT igazgatójától, Piróth Esztertől megtudtuk, hogy a teljes projektre nyert 68 millió forintból 50 millió fordítható a felnőttképzésre, a fennmaradó összeg pedig a tehetséggondozásra. Nagy lehetőség számukra a program, mert korábban nem tudtak hasonlóra pályázni, és ekkora összeget is először nyertek.

Az októberben induló képzések nyitó konferenciáján előadást tartottak a projekt segítői, az abban részt vevők. A hallgatóság részéről egy kérdés is megfogalmazódott. Mezőfalvi pedagógusok vetették föl: szívesen vinnék diákjaikat a szakkörökre, de a rendszeres bejárás költséges lenne. A TIT-nél ígérték, megoldást keresnek a problémára. Így talán a vidéki iskolákban tanulók sem szorulnak ki a tehetséggondozásból.

 

OLDALTÖRÉS: Csillagélmény kezdőknek

 

 

 

A tudás és műveltség megújítása, avagy csillagélmény kezdőknek és haladóknak - Trupka Zoltán írása

A TIT Fejér Megyei Egyesületének talán legrégebbi és legaktívabb csoportja a Csillagászati és Űrkutatási szakosztály. Az első mesterséges hold, a Szputnyik-1 indítása óriási érdeklődést keltett Fehérváron is. A nemrég, 100 éves korában elhunyt Hajmási József tanártársaival a TIT keretein belül szervezett és tartott előadásokat az égbolt és a világűr kutatásáról. Hamar kiderült azonban, hogy szükség van egy távcsőre, melyen keresztül meg is lehet figyelni azokat az égitesteket, melyekről korábban csak beszéltek. Szintén Hajmási kezdeményezésére és aktív közreműködésével készült el 1961-ben Fehérvár első csillagvizsgálója a József Attila Gimnázium tetején. Itt indultak el azok a csillagász szakkörök, melyek azóta is folyamatosan működnek. A fiatalok meghálálták a törődést, hiszen számos versenyt, nemzetközi és hazai pályázatot nyertek, sőt Fűrész Gábor révén egy kisbolygó az Alba Regia nevet kapta.

A csillagos ég azonban lassan eltűnik a városlakók feje fölül, ezért a szakkörösök minden nyáron észlelőtáborba vonulnak. Ilyenkor fényszennyezéstől mentes helyen, gyakran nomád körülmények között ismerkedhetnek az égi (és a földi) természettel. Idén több mint húszan táboroztak Vérteskozmán. A mostani diákok mellett részt vettek a régebbi szakkörösök is. Volt köztük szakcsillagász, főiskolai tanár, banki alkalmazott és építési vállalkozó is. A táborosok – a TIT által nyertes pályázatának köszönhetően – felújíthatták a korábban megszerzett tudást, s a gyakorlatban hasznosíthatták égi ismereteiket.

De ne szakbarbár beszélgetéseket és tevékenységet képzeljünk el. Az éjszakai észlelések, főleg a meteorok megfigyelése mellett nappali kirándulások, a környék kulturális nevezetességeinek megtekintése is szerepelt a programban.

A táborosokat már korábban megfertőzte a „csillagélmény” és úgy gondolják a megszerzett tudás annál többet ér, minél többeknek adják át. Ebben is segített a TIT által elnyert támogatás. Általános iskolásoknak szerveztek a Lovasberényi művelődési házban és Pákozdon napközis táborokat a vakáció utolsó hetében.

A fehérvári csillagda tagjai tartották a szakmai programokat, a helyi népművelők, tanárok a rajzos, kézműves, játékos foglalkozásokat. Számos szép alkotás született, melyeket könyvekkel díjaztak. Schieder László polgármester történelminek nevezte a kezdeményezést, hiszen Lovasberényben még nem volt csillagásztábor. Véleménye szerint minden ilyen kezdeményezést támogatni kell, hiszen a gyerekek természetes kíváncsiságára épít és jó felé tereli őket, ha kellő időben, kellő dózisban és formában kapják meg az ismereteket.

Márkusné Schlőgl Erzsébet, a TIT Fejér Megyei Egyesületének igazgatója szerint a gyerekek által készített rajzokból is lehet látni, mennyire megfogta őket az, amit láttak, hallottak. Lufira papírlapra rajzolva, gyöngyökbe fűzve, agyagba gyúrva örökítették meg mindazt, ami tetszett nekik. Maguk a gyerekek is nagy lelkesedéssel beszéltek a táborban szerzett élményekről. A tíz éves Schuller Anna Lovasberényben a Hold fázisait rajzolta le. Érdekes párhuzam, hogy régészek találtak egy több mint 30 ezer éves csontmaradványt, amibe az ősember hasonló rajzot készített, jelezve az (akkori) ember kíváncsiságát és megfigyeléseit.

Anna így értékelte a tábort: „azt gondoltam, hogy csak csillagokról beszélünk, de nem. Festettünk, rajzoltunk, játszottunk, mindenféléket csináltunk”. Egy anyuka (aki „civilben” pedagógus) besegített a táboroztatásba a következőket mondta: „Hogy milyen jól működött, azt abból is le lehet mérni, hogy nem voltak fegyelmezési problémák. A máskor ’túl eleven’ gyerekeket is lekötötte, nem volt velük gond.”

A pákozdi Békefi Enikő (12 éves) véleménye alapján pedig azt mondhatjuk, a tudás terjesztése is megfoghatja a diákokat. Enikő szerint „A legnagyobb élmény a távcsövezés volt: "a Holdat és a Jupitert nézhettük meg. És az is nagyon tetszett, ahogy a csillagászok mesélnek az égitestekről. Örültem, hogy sok érdekeset hallhattam. Én is szeretném majd másoknak is elmesélni, amit megtudtam a csillagokról.” 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!