Hírek

2010.09.21. 15:24

A városházán egyre több a digitális ügyirat

Székesfehérvár - A város által létrehozott informatikai kht. sokat segített abban, hogy csökkenjen a hivatal papírfogyasztása.

Házi Péter

A fehérvári önkormányzat ma már 42 kilométernyi optikaikábel-hálózattal rendelkezik, amelyen tervezik az internet alapú telefonálás bevezetését is. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a hivatal egységei, valamint például a városgondnokság, az okmányiroda és más szervezetek is ingyen beszélhetnének egymással, ami havi szinten is milliós nagyságrendű spórolást jelentene. Ugyancsak tervezik a mobilflotta egységesítését is,  a tapasztalatok és a felmérések szerint ugyanis a hivatal  telefonhívásainak harminc százalékát a belső ügyintézés teszi ki. Az elképzelésről Kovács László, a város által létrehozott informatikai kht. ügyvezetője beszélt.
Orosz István, az önkormányzati szakbizottság elnöke az elmúlt évek eredményei közül kiemelte a képviselőtestületi munka elektronizálását, amellyel évi ugyancsak  több millió forintos papírköltség takarítható meg.
2009-ben felmérték a városi intézményi kör informatikai eszközparkját, és megállapították, hogy az rendkívül heterogén: Amíg minden intézmény egyedileg  - éppen ezért drágán  - maga intézi az eszközök beszerzését, addig ez nem is változik. Az önkormányzat célja, hogy központosított beszerzéssel és üzemeltetéssel emelkedjék a műszaki színvonal, egységesebbé váljon az eszközpark, miközben a város egésze évente tízmilliókat megspórol.
A központosított, nagy tételben folyó beszerzés révén jelentős megtakarítást érnek el, a központi, informatikai specialistákból álló szervezet pedig az informatikai eszközök üzemeltetésének, karbantartásának terheit igyekszik levenni a hivatali, intézményi munkatársak válláról. Az önkormányzati informatikai központ  célja az, hogy a jövőben a városi intézményi kör egésze számára kínálhassák szolgáltatásaikat, további megtakarításokat lehetővé téve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!