Hírek

2010.07.31. 02:29

Végéhez közelítő szennyvízberuházás

Aba - Több mint négy évvel ezelőtt valószínűleg sem Abán, sem Kálozon, sem Sárkeresztúron, sem Soponyán nem gondolták, hogy ilyen hosszúra nyúlik a csatornázás.

Miskei Anita

Kossa Lajos, Aba polgármestere, a beruházás gesztora elmondta, valóban nem gondolták, hogy ilyen megpróbáltató lesz a csatornahálózat kiépítése. A csökkentett támogatás, amit megnyertek, előrevetítette, nehéz feladat lesz a kivitelezés, de bizakodtak.

- Július 21-én mind a négy érintett település teljes hálózatán elindult az a 30 napos próbaüzem, amely azt vizsgálja, üzemképes-e a hálózat. Ezen időszak alatt műszaki ellenőr és a Fejérvíz Zrt. munkatársai ellenőrzik a rendszert, s ennek során a rákötések folyamatosan történnek. Ha hibákat találnak, azt a kivitelező javítja. Ezzel párhuzamosan elindult a beruházás műszaki és pénzügyi átvilágítása, felülvizsgálata - mondta a polgármester.

Kiemelte, minden település műszaki ellenőrének, képviselő-testületének nyilatkoznia kell a saját belterületén megvalósult beruházásról, annak műszaki állapotáról. Az egyes községek képviselő-testületei nyilatkoznak arról, milyen értékben ismerik el a kivitelezői szerződés teljesítését. Ehhez minden szükséges dokumentumot megkaptak a gesztortelepüléstől. Ezzel párhuzamosan folyik a pénzügyi átvilágítás, amelynek során felülvizsgáljuk mind a kivitelezővel történő elszámolásokat, mind pedig az önkormányzatok egymás közötti elszámolását is. A finanszírozó bankkal is tárgyalásokat kezdeményeztünk, hogy a szennyvízberuházást pénzügyileg is sikeresen befejezhessük - mondta Kossa Lajos.

Kiemelte, Varga Gábor országgyűlési képviselő segítő szándékkal kapcsolódott be a projektbe, a beruházás sikeres befejezése érdekében. Aba polgármestere megjegyezte, a támogatásra szükség van, mert a többi között szeretnének hozzájutni ahhoz a 80 millió forinthoz, amely a címzett támogatás részét képezi, de nem tudták időben lehívni, emiatt nem fértek hozzá. Továbbá szeretnék az állami és önkormányzati utakat helyreállítani a településeken.

- Mindez több ütemben valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!