Hírek

2010.03.22. 14:48

Röghöz kötve? Menekülnének a fiatal orvosok

FMH - A rezidens gyakorló orvost jelent, akinek még nincs szakképesítése. Egy rendelet szerint a szakképesítés után azonnal nem mehetnének külföldre, dolgozni.

Móré Erzsébet

Ez a vita tárgya a rezidensek és a miniszter között.
- Idén  nagyjából hétszáz végzős orvost érint a kormányrendelet, de a hatása eléri a központi finanszírozásból idén kiszabaduló hétszáz, állást kereső rezidenst is. Ezen felül a rendelet súlyosan sérti azt a több mint száz, gyereket nevelő orvosnőt, aki 2011. év végéig már nem tudja befejezni a szakképzése első részét, a törzsképzést - mondta el lapunknak  Papp Magor, a Rezidens Szövetség  elnöke, (maga is rezidens Velencén)  aki kifejtette: számukra elfogadhatatlan az új jogszabály, ami rendeletben korlátozza a fiatal orvosokat például a lakhelyválasztásban. A jogszabály következtében a fiatal orvosok menekülnek a hazai szakorvosképzés elől - mondta. - A fiatal orvosok kényszerből más Európai Uniós ország szakképzésébe fognak elhelyezkedni, ahol egyébként tárt karokkal várják őket, szankciók nélkül, 5-10-szeres fizetésért - tette hozzá a szövetség elnöke.
Székely Tamás egészségügyi miniszter viszont azzal érvelt a vita során, hogy miniszterként alapvetően tízmillió magyar ember érdekét kell képviselnie, és úgy gondolja, teljes mértékben elvárható a kezdő orvosoktól, hogy azok, akik közpénzből szakvizsgát tettek, legalább annyi ideig dolgozzanak Magyarországon, mint amennyi időre a szakvizsga megszerzéséhez szükség volt. A miniszter  elmondta, hogy az új rendeletben a munkáltató már az első évtől kezdve az adott kórház, így az úgynevezett  törzsképzés után a fiatal orvos ugyanott folytathatja a munkát. A képzési díjat pedig a teljes  időre a költségvetés állja. A szakvizsga utáni kötelezettségként pedig bekerült, hogy négy évig közfinanszírozott  intézményben kell dolgozni  bárhol az országban.Tehát szó sincs röghöz kötésről - vélekedett  a miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!