Hírek

2010.03.02. 11:00

Különleges hüllők kiállítása Csákváron

Csákvár - Testközelből ismerhették meg a hüllőket azok a gyermekek és felnőttek, akik részt vettek a Tropical Hüllőkiállítás csákvári bemutatóján az Esterházy iskola aulájában.

Katonáné Venguszt Beatrix

A hüllőket bemutató vándorkiállítás három éve járja az országot. Tulajdonosa foglalkozását tekintve artista - nevét nem árulta el -, és nemcsak kedvtelésből tartja a hüllőket, hanem dolgozik is velük.

- Nem harapnak ezek az állatok? Nem fognak hirtelen támadni, ha megijednek itt valamitől? - kérdeztem, miközben kivett a terráriumból egy szivárványos boát.
- Nem kell félni tőlük - felelte. - Nagyon szelíd, békés természetűek, a természetben is csak akkor támadnak, ha sarokba szorítják, fenyegetik őket. Bármelyikük megvásárolható az állatkereskedésekben, de aki tartja őket, annak nem árt ismerni az igényeiket és a természetüket.

- Komoly feladatot igényelhet ennyi hüllő gondozása. Milyen rendszeres teendői vannak?
-  Naponta vizet kell cserélni. Tudni kell, melyiknek milyen táplálékot kell adni, és lényeges, hogy milyen időközönként! A boa például kéthetente 6-7 egeret vagy két kisebb patkányt kap, az agáma számára viszont lisztkukacot, bogarat kell előteremtenem minden második nap. Az indonéz kéknyelvű szkink az édes gyümölcsöt és a csigát szereti, de megeszi a gyümölcsjoghurtot, a tojást, sőt a macskakonzervet is. Az etetés mellett más gondozási feladatok is vannak: az alom cseréje, vitaminozás, a megfelelő hőmérséklet biztosítása napfénypótló lámpákkal, illetve az állatok kültakarójának tisztítása. A kígyók nálunk nem síkosak-nyálkásak, rendszeresen fürdetem mindegyiket kamillás vízben, amit nagyon élveznek.

- Bizonyára vannak kedvencei az itt található állatok között.
- Az agámák a kedvenceim, annyira szelídek, hogy időnként még a lakásba is beviszem őket. Még a kutyánk is kedveli mindkettőt. Minden állatomat kedvelem, és igyekszem számukra olyan környezetet teremteni, amelyben jól érzik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!