Hírek

2010.02.18. 10:04

Ne legyél áldozat! Hasznos tanácsok a bűnmegelőzési előadáson

Csákvár - Február 15-én a Bagó-ház közösségi helyiségében szervezte meg első előadását a bejegyzés alatt álló Szomszédok Egymásért Mozgalom Csákvári Egyesülete, rövidebb nevén: a SZEMCSE. Az előadást Pózsa Imre nyugalmazott rendőr százados tartotta, Ne legyél áldozat! címmel. A közönség sok megfontolandó tanácsot hallhatott.

Katonáné Venguszt Beatrix

Az áldozat szó az egyik legrégibb szavunk, már a Gesta Hungarorumban is szerepelt, ott még csak vallási felajánlással kapcsolatos jelentéssel. Mára bővült a jelentéstartalma: azt a személyt is jelöli, aki valamilyen személyétől független - sorscsapás következményeit kénytelen elviselni. S mi lehet az egyik legnagyobb sorscsapás, mint az ellenünk elkövetett bűncselekmény?
A potenciális áldozatok a kiszolgáltatott helyzetben lévő, fizikailag vagy mentálisan gyengébb személyek, de bárki áldozattá válhat, aki helyzetbe hozza az elkövetőt. A megelőzés szabályai már az unalomig ismertek, mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni, amíg nem történik valami rossz velünk.

A Pózsa Imre által ismertetett első szabálycsoport a magunknál tartott értékekkel volt kapcsolatos. Így például elhangzott: bevásárlásnál ne a bevásárlókosárban vagy kézben vigyük a pénztárcát, ne mutassuk még fizetésnél sem, mennyi pénz van nálunk. A legjobb, ha kiszámoljuk otthon, mennyit fogunk költeni, és csak ezt az összeget visszük magunkkal.
A pénztárca ne legyen egyben irattárca is: a pénzt és a személyes iratokat ne tartsuk ugyanazon helyen. A bankkártyát és a PIN kódját szintén különítsük el egymástól, tartsuk viszont magunknál azt a telefonszámot, amelyen a bankkártyát le lehet tiltani, és ezt minél hamarabb meg kell tenni.

Otthonunk védelmére vonatkozóan is elhangzott néhány hasznos információ. Például: lakásoknál biztonsági láncot kell tenni a bejárati ajtóra, és érdemes olyan plusz zárat felszereltetni belül, ami kívülről nem látszik.
Az elkövetőknek csak egy része besurranó, egy részük viszont nyíltan áll elénk, gázóra-leolvasónak, hatósági személynek, vagy akár közvélemény-kutatónak adva ki magát. Az ilyen személyeket érdemes igazoltatni. Amennyiben egyedülállóhoz kérnek bebocsátást, és ő bizonytalan marad az igazoltatás után is, hívja át a szomszédot, gondoskodjon tanúról, mielőtt beengedi az illetőt. Két vagy több személyt még így sem érdemes beengedni a túlerő miatt.
A névtáblán a család neve szerepeljen, egyedülálló lakó nevének feltüntetése szinte felhívás a betörő számára.
Aki kertes házban lakik, fontolja meg az ebtartás lehetőségét. Nem kell vérebet tartani, egy tacskó is megfelel a házőrzés céljára. A kitartó, haragos kutyaugatásra mindig érdemes mindig  odafigyelni.

Vagyonvédelem terén a lakás védelmi szintje arányos legyen a védett értékekkel, tehát nagyobb értékek esetében riasztó felszerelése indokolt. Fontos a szakszerű beépítés, az otthoni sajátkezű barkácsolás nem megoldás.
Hosszabb távollét esetén gondoskodjunk arról, hogy valaki rendszeresen ürítse a postaládánkat, és érdemes időkapcsolót alkalmazni, amely esténként néhány alkalommal fel- és lekapcsolja a lámpát. Ha mégis megtörténik a baj, és a lakás feltörését észleljük, azonnal rendőrt kell hívni, nehogy megsemmisüljenek a nyomok.

Az előadáson kiderült: a vagyon elleni bűncselekmények jelentős részét járművekkel kapcsolatban követik el. Egy rendőrségi megfigyelés megdöbbentő eredménnyel zárult: egy riasztóval felszerelt autót a profi tolvaj 16 másodperc alatt tört fel! A riasztó mellett tehát váltózár beszerelése is ajánlott. A kormányzárak sajnos nem adnak elegendő védelmet, inkább csak késleltetik az autó eltulajdonítását, mint megakadályozzák.
Nagy értékű autókba érdemes mechanikus-elektromos zárat felszereltetni, amely ugyan igen költséges, viszont biztosítja, hogy a tolvaj ne férhessen hozzá az autót védő rendszerekhez. Tartozéka egy GPS, amellyel nyomon lehet követni az eltűnt autó útját. Forgalmas parkolókban nem ajánlott távirányítóval zárni az autót, mert a jelet bemérhetik, és a riasztót hatástalanítják.

Utcai támadás elég ritkán fordul elő hazánkban, de erre is fel kell készülni - mondta Pózsa Imre, aki azt tanácsot adta: ha gyanús személy követ bennünket, igyekezzünk népesebb helyszín (pl. piac, buszmegálló) felé, vagy keressünk egy ismerőst, akihez csatlakozhatunk, vagy akihez betérhetünk. Éjszaka lehetőleg ne menjünk egyedül az utcára.

Az előadás végén szóba került a SZEMCSE lényege is, és lehetőség nyílt az érdeklődők számára az egyesületbe való belépésre. Pózsa Imre elmondta: elgondolkodtató, hogy két-három generációval korábban még sokkal jobban összetartottak az emberek, mint manapság. Akkoriban még természetes volt, hogy a szomszédok figyelnek egymás házára, értékeire, a mai elidegenedő világban még község szinten is külön egyesületet kell szervezni ahhoz, hogy erre az egyszerű összefogásra felhívjuk a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!