Hírek

2009.11.20. 03:29

Megtanulni elfogadni a másikat, megbeszélni dolgainkat

Kőszárhegy - Tanuljunk egymástól! - ezért ültek össze a népművelőkkel két sikeres program, a kőszárhegyi és a csereháti szereplői.

Klecska Ernő

Egymásra találtak az ország talán legérdekesebbnek nevezhető kistelepülési közösségfejlesztő kísérleteinek végzői tegnap a kis Fejér megyei településen a Fejér Megyei Népművelők Egyesülete, az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány, az Érted, Veled Egyesület és Kőszárhegy Község Önkormányzata által szervezett, az NCA és a fehérvári önkormányzat által támogatott konferencián. Amint azt lapunk szeptember elején megírta: Kőszárhegyen, a Fehérvár és Polgárdi között félúton lévő kis településen a helyi konfliktusok kezelésének egy, az önkormányzatoknál lényegében példa nélkül álló módszerét, a közösségi mediációt alkalmazták. Hasonlóan érdekesek, sőt némileg ismertebbek a - szegénység Bermuda-háromszögének nevezett - csereháti települések programjai, amelyek az UNDP (ENSZ fejlesztési programok) és a szociális tárca támogatásával 2005 novemberében indultak. Bár a két közösség közt látszólag nem sok közös van, a konferencián kiderült: a hazai településeken óriási szükség lenne olyan közösség- és szervezetfejlesztési módszerek - köztük a konfliktusok békés rendezését szolgáló mediációra -, amelyeket más területeken sikeresen alkalmaznak, s ebben nagy szerep juthat a népművelőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!