Közgyűlés előtt a társaság

2024.05.23. 15:00

A Csoóri Sándor Társaság elmúlt éve lesz a téma

2019-ben, a költő halálának harmadik évfordulóján Székesfehérváron alakult meg a Csoóri Sándor Társaság a Zámolyon született költő emlékére. Azóta is aktív és tevékeny közreműködője a közösség a város életének, de most egy hivatalos és kötelező alkalomra készülnek.

Bokányi Zsolt

Csoóri Sándor

Fotó: Facebook

– A szabályok szerint minden év május végéig tartjuk meg éves beszámoló közgyűlésünket. Most május 30-án 17 órakor tartjuk meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. – mondta el Bakonyi István a társaság elnöke, aki hozzátette – A Társaság elsősorban névadójának, Csoóri Sándornak az életművével foglalkozik. Ám nemcsak a költői-írói vonásokkal, hanem a népzeneéhez, népköltészethez fűződő viszonyával is. Viszonylag kevés rendezvényt szervezünk, de azokon igyekszünk felmutatni a testvérmúzsák gazdag színeit. Legfontosabb rendezvényeink Csoóri születésnapjához (február 3.), illetve a Társaság megalakulásának napjához (szeptember 12.) kötődnek. – 

A közelmúltba visszapillantva, több esemény is szóba került, amire szívesen emlékezett vissza az elnök. – 2023 őszén egy olyan este szerveztünk, amelyen a 200 éve született Petőfihez fűződő viszonyt vizsgáltuk. Az irodalmon kívül versmegzenésítésekkel és népzenével. Olyan vendégekkel, mint Berki Lilla vagy Cserta Balázs. 2024 februárjába újra versmondó versenyt szerveztünk, ezúttal más Csoóri és Csanádi verseiből, mintegy negyven általános és középiskolás diák számára. A zsűri Sebők Melinda irodalomtörténészből, Iancu Laura költőből és Heinczinger Mika zenészből állt. Még aznap este irodalmi-zenés estet tartottunk a Városháza dísztermében, ahol a polgármesteri köszöntő után Szirtes Edina Mókus, Lutter Imre és a Kákics zenekar szerepelt. Ez év első hónapjaiban vendégünk volt Juhász Előd vagy éppen Sebő Ferenc is. – A társaság ez évi terveink között irodalmi estek, valamint a Sebő-együttes műsora várhatók. Terveznek egy irodalmi esszé-pályázatot a Csoóri életmű tárgykörében. Jövőre a 100 éve született Nagy László költői életművére is figyelnek, különös tekintettel a Csoórihoz fűződő szellemi kapcsolat miatt, illetve továbbra is fontosnak tartják a Zámolyhoz, a szülőfaluhoz fűződő kapcsolatunkat.

27-én a társaság szervezésében kerül megrendezésre Heinczinger Mika estje, ahol az előadó legújabb lemeze az „Égállomás” c. album kerül majd bemutatásra. A házigazda Bakonyi István lesz. 

Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap archív)

 

Heinczinger Mika leginkább a Misztrál együttes alapító tagjaként lehet ismert a nagyközönség előtt. Az együttes 1997-ben alakult. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. Az együttes tagjai tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek által meghívott zenei megvalósítások sokszínűségét. Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. A magyar költészet megszólaltatása mellett több alkalommal merítettek az európai költészet kincsestárából is. Az elmúlt esztendőkben megjelentetett hordozók (CD és DVD), valamint Budapesthez közel, a Dunakanyar szívében, Nagymaroson létrehozott és mára hagyománnyá vált Regejáró Misztrál fesztivál mellett országos klubhálózatot is létrehoztak. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig.




 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában