Hírek

2009.09.14. 02:27

Szilvát főztek Almáson

Magyaralmás - Helyiek - az önkormányzat csapata - nyerte a szilvalekvárfőző-versenyt, amelyen bebizonyosodott: nem csupán hasznos, de szórakoztató is lehet a lekvárkészítés.

Kiss László

Szemrevaló boszorkányok kevergették az üstöt szombaton a magyaralmási szilvalekvárfőző-versenyen. Békalábra és kígyóméregre, meg némi bűbájra - árulták el lapunknak, amikor arról érdeklődtünk: mire volt még szükség a szilván kívül a katlanjukban rotyogó főzethez? A tetőtől talpig feketébe öltözött, hegyes süveget viselő csapat tagjai a helybeli Szűcs Krisztina és Németh Nóri, valamit az iszkaszentgyörgyi Ácsné Mayer Erika voltak. A hölgyek - immár komolyra fordítva a szót - elmondták: hármójuk közül egyedül Erika főzött eddig lekvárt. A versenyen készített fimonságot fahéjjal, szegfűszeggel, rummal - és kevés cukorral - bolondították meg. 


Falubeliek és a környékbeliek rotyogtatták az ízes gyümölcsöt az üstökben
Fotó: FMH

Magyaralmáson - a faluházvezető Kaiser Istvánné szervezésében - másodszor rendezett szilvalekvárfőző-versenyt az önkormányzat, s erre az idén már tucatnál több csapat - a tavalyinak a duplája - nevezett. A rendezők csapatonként tíz kiló - Vincz József, lapunk kertészeti szakértője gyümölcsöséből származó - szilvát, a vidékieknek pedig üstöt és üstházat is biztosítottak. A megnyitót Vas Istvánné polgármester tartotta, aki szintén kötényt viselt, mivel szomszédasszonyával, Némethné Orosz Andreával alkotva csapatot, maga is benevezett.

Ha annyit beszélnék, mint szoktam, sose készülne el a lekvár - kezdte szavait az elöljáró, aki a helyi pálinkák megkóstolásának megismétlésére bátorította a résztvevőket. A versenyzőket délben pincepörkölttel vendégelik meg a szervezők. Azt, hogy az milyen, nem tudom, de biztosan ízletes lesz, hiszen Magyaralmáson minden finom - fogalmazott a polgármester.

Mogyorósi Tímea és kolléganői ugyancsak először főztek szilvalekvárt, de az interneten alaposan utánanéztek a témának - jelentették ki. Az asszonyokat a férjük is elkísérte, a magozásban pedig a gyerekeik is segítettek.

A lekvár órákon át tartó kevergetésén kívül egyéb más programokról is gondoskodtak a rendezők. A faluházban kézműves-, illetve konyhai falvédő-kiállítás nyílt, a gyerekeket játszóház várta, a késő délutáni eredményhirdetést követően pedig zenés mulatság vette kezdetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!