Hírek

2009.05.19. 02:29

Tóásó is túlélő volt

Dunaújváros - Felröppent a hír, hogy Dunaújvárosban képezték volna ki Tóásó Elődöt, aki jelenleg egy bolíviai börtönben ül.

Szigeti Sándor

Evo Morales bolíviai elnök állítólagos meggyilkolásának tervével kapcsolatos hírekben az utóbbi időben Dunaújváros neve is feltűnt. A közelmúltban az egyik országos napilap arról számolt be, hogy Tóásó Előd a Székelylégió tagjaként dunaújvárosi túlélőgyakorlatokon vett részt, amelyet a helyi Pannon Polgár Őrség szervezett.

Lapunk megkereste a Pannon Polgár Őrség elnökségi tagját. Lőwinger Zoltán azt mondta, a cikk megjelenése után az Országos Polgárőr Szövetségtől telefonon azzal hívták, hogy: Mi történik Dunaújvárosban? - ő így szerzett tudomást a dologról.

- Hat éven keresztül folyt Adony és Dunaújváros között egy túlélőverseny, amelyet kezdetben kifejezetten rendvédelmi szervek számára hirdettek meg. Részt vett a programon a többi között a rendőrség, a honvédség, a büntetés-végrehajtás, de volt olyan esztendő, hogy a mentősök is eljöttek, hogy végigcsinálják a próbát.

- Kemény erőpróba volt ez - folytatta Lővinger Zoltán -, két nap alatt százhúsz kilométert kellett teljesíteni, teljes menetfelszerelésben. Igény merült fel arra, hogy ne csak a rendvédelmi szervek tagjai vehessenek részt, így a 2006-os verseny már nyitott volt, amelyen a fotók alapján részt vett Tóásó Előd is. Ebből azt leszűrni, hogy őt vagy társait itt képezték volna ki, több mint erős túlzás, inkább rágalmazás. Mi nem ellenőrizhettük, hogy kik neveznek be. Arról meg végképp nem tehetünk, hogy négy évvel később ki milyen ügyekbe bonyolódik. Megszoktuk már a hasonló támadásokat. Vannak, akik irigyek a sikereinkre, hiszen a Pannon Polgár Őrség aktívan is sikeresen működik.

- A túlélőversenyt kezdetben a pálhalmai bv-intézet, majd a Pannon Polgár Őrség és a Pálhalmai Sportegyesülettel közösen szervezte. A civil indulók soha nem kaphattak fegyvert. Azért, hogy a versenyen egyenlő feltételeket biztosítsunk, pluszsúlyt vittek a hátizsákjukban a külsős indulók. Szomorú, hogy a mostani ügy kapcsán egy jól működő civil szervezetet próbálnak lejáratni. Pedig Tóásó soha nem volt a polgárőrség tagja. Minden tagunktól megköveteljük az erkölcsi bizonyítványt, átvilágítjuk a jelentkezőket, mielőtt felvételt nyernek. Ötven-hatvan önkéntes dolgozik nálunk, akik a konyhapénzből veszik el a járőrözéshez szükséges benzinpénzt. Lehet, hogy erről is érdemes volna beszélni, persze ez ma nem hír Magyarországon - mondta Lőwinger.

Dunaújváros neve azért merült fel Tóásóval kapcsolatban, mert a bolíviai börtönben lévő férfi a Székelylégió tagjaként vett részt a túlélőgyakorlaton. A légiót pedig több forrás szerint itt jegyezték be. A légió vezetője egy bizonyos Révész Tibor, aki Sepsiszentgyörgyről származik, de büntetés-végrehajtási alkalmazottként Magyarországon is dolgozott. Révészt Tóásó és Rózsa-Flores Eduardo kiképzésével is összefüggésbe hozták, amit ő cáfolt.

A Székelylégió hivatalos honlapján a mai napig olvasható egy fényképekkel illusztrált beszámoló a 2006. szeptember 5-7. között megrendezett dunaújvárosi túlélőversenyről. Az írás közli, hogy a versenyen már nemcsak hivatásos katonák, hanem civilek is megmérettethetik kitartásukat és ügyességüket: Ezen a versenyen indult el idén három székely legény: Tóásó Előd, Szilágyi Csaba és Révész Tibor, azaz Székelylégió - írja a honlap.

A szerző az írás végén a légió indulóit is megszólaltatja. Itt Révész Tibor egyebek között arról beszél, hogy hat éve teljesít a versenyen, és a 2006-os hetedik hely után jövőre harmadik szeretne lenni a csapatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!