Hírek

2009.04.17. 02:29

Párbaj a vízpartok mentén - mit tehet a halőr?

Fehérvárcsurgó - Több mint húsz esztendeje halőr a víztározó mellett Gángó László. A legtapasztaltabbak egyike. Furcsa fintora az életnek, hogy mégsem ragadta meg a horgászat, botot talán kétszer, ha láttak a kezében.

Fejér Megyei Hírlap

A munkája - mint oly sokaknak - neki is a rendszerváltás óta nehezedett meg.

- Korábban a halőr az halőr volt, az embert vették valamire a vízparton. Most már sokan azt hiszik, azért vagyunk, hogy a jó időben sétálgassunk - mondja, miután árnyékba húzódunk a faház mellett. Mutatja az igazolványát, amelyben ez áll: A halászati őr jogszabályok alapján közfeladatot lát el, ezért hivatalos személy. A halászati őr - jogszerű eljárásban - erőszakkal való akadályoztatása nem közfeladatot ellátó, hanem hivatalos személy elleni erőszak bűntettének minősül.

Gángó László tele van történetekkel, minket elsősorban a rapsicok módszerei érdekelnek. Azt mondja, a hálózással van a legnagyobb probléma. Elmagyaráztatjuk magunknak, miről van szó... A haltolvaj gumicsónakkal vagy másként bemegy a tó bizonyos részére. Ez még nem feltűnő, mert összehajtogatva a háló elfér akár egy reklámszatyorban is. Lesújozza a hálót, vár egy napot vagy kettőt, visszamegy, és felszedi. Ez a nagyobb munka.

- Ha megtaláljuk a rapsic hálóját, ami igen nehéz, nem szedjük fel, egyszerűen szétvágjuk, hogy szabaduljon a hal. Néha parafa tartja fenn a háló tetejét, máskor egy madár jelenléte árulkodó, de előfordult az is, hogy belekeveredett a csapdába egy harminc kilós busa, s felhozta a felszínre a hálót, így vettük észre. Nem hülyék a zsiványok, tudják, ha meg is találjuk az eszközt, gyorsan megtérül az ára, ha tovább folytatják az illegális tevékenységet.

Gángó László keserűen teszi hozzá, nehéz a tettenérés.

- Ha sikerül is ez, a rapsic csak annyit mond: jó, hogy jöttünk, köszöni, hogy itt vagyunk, éppen szólni akart... Hiába van gumiruhában, hiába van nála háló és hal, nagyon nehéz a bizonyítás, mert azt mondja, ő éppen most talált mindent. Néha úgy érezzük, versenyt futunk a semmiért, mert nagyon nehéz eredményt produkálnunk. A törvényi háttér nem elégséges.

Egy másik rapsicmódszerről is megtudjuk a részleteket. Ugyan Csurgón nem jellemző, máshol gyakran előfordul a gereblyézés. Egy ólomba öntött hármas horogról van szó, a tolvaj olyan mozgással, mintha mindig bevágna, úgy rángatja a botot. Az elfekvő, vagy ívó halakat keresi ilyen módon, ott, ahol ehhez megfelelő a hal előfordulási gyakorisága. A profik leköszörülik a horog szakállát, mert így nem üt nagy lyukat a hal oldalába. Akár 20-30 kilós harcsát is ki tudnak fogni így. Nagy kárt okoz, mert sok hal megsérül, s később elpusztul.

- Állandóan távcsövezek, s ezt ki lehet szúrni - jegyzi meg a halőr, aki elárulja, általában azokra a rapsicokra jellemző az erőszakosság, akik már ittasak. Ilyenkor sokszor még a rendőr jelenléte sem elég, mert nincs kellő tekintélye sem a halőrnek, sem a rendőrnek. Csak gázsprét használhatnak, de a gyakorlatban annak sem veszik hasznát. Marad számukra a rábeszélés, a jó szó. A békés partok néha átalakulnak harci területté: a rapsic a halat, a halőr a rapsicot üldözi. Váltakozó szerencsével, de az előny ma a tolvajoknál van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!