Hírek

2009.04.29. 02:28

Nyáron startol a rekultiváció

Polgárdi - Idén nyáron elkezdődhet a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz tartozó településeken a szemétlerakók felszámolása, illetve rekultivációja.

Ármás János

Sikeres pályázaton 7,7 milliárd forint támogatást nyert a társulás az Európai Uniótól, ezt az összeget (a beruházás 85 százalékát) a magyar állam 15 százalékkal kiegészíti. A tájékoztatási tevékenységre, a mérnöki és műszaki ellenőri munkára sikeresen megtörtént a közbeszerzési eljárás. Fischer Mariann, a 680 ezer személyt összefogó önkormányzati társulás elnöke elmondta, már kiírták az építési és kivitelezési közbeszerzési pályázatokat is a konkrét lerakókra.

A társulás elképzelései szerint tizenkét szeméttelepet végleg felszámolnak, ötvenhat helyen történik úgynevezett együtemű rekultiváció (a tereprendezés után egy végleges földzáróréteget kap a terület), illetve tizenöt helyszínen szükséges a kétütemű rekultiváció alkalmazása (itt vastagabb, két részből álló fedőréteg kerül a telepre), s ehhez tartozik mindenhol a folyamatos környezetvédelmi ellenőrzéshez szükséges monitoringrendszer kialakítása. Fejér megyéből ötvennégy település érintett a programban.

A rekultivációra a pályázatokat május 18-áig várja a tanács, eredményt a júniusi közgyűlést követően hirdetnek. Az Európai Unióval kötött megállapodás értelmében a projektet 2011. december 31-éig kell befejezni. Az ütemezés szempontja: a környezeti kockázatokat figyelembe véve kell besorolni a hulladéklerakókat. Az első évben kilenc együtemű (tehát egyszerű) hulladéklerakó-rekultivációt, illetve tizenkét szeméttelep teljes felszámolását tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!