Hírek

2009.04.03. 02:28

Hagyományőrzés és madárdal - fejlesztések Dinnyésen

Dinnyés - Aláírt szerződés biztosítja mától a dinnyésieket, hogy hamarosan elkezdődhet a turisztikai desztinációs integrált fejlesztés, az elképzeléseik megvalósítása.

Kovalcsik Katalin

Szeles, de igazi tavaszi napsütéses ünnepet ültek tegnap délelőtt a dinnyési kastély mögötti rendezett területen a gárdonyiak, az agárdiak és a dinnyésiek. A település pályázaton nyert 360 millió forintot, amelynek révén megvalósulhat a dinnyési turisztikai központ. Ecsődi László, országgyűlési képviselő adta át az aláírt támogatási szerződést Tóth István polgármesternek. A képviselő elmondta, hogy a Dunántúl 2,2 milliárdos pályázati pénzhez jutott. A 31 pályázat közül nyolc lett sikeres a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséghez benyújtott projektek közül.

Tóth István polgármester ezután részletesen megismertette a sajtótájékoztató résztvevőit a projekttel, de előtte köszönetet mondott mindazoknak, akik elősegítették a pályázatot, munkálkodtak annak sikere érdekében. Bácskai Zsuzsannának, a hivatal munkatársának, Fekete Györgynek, a dinnyési Baráti Kör vezetőjének, és minden munkatársnak, pályázatírónak, aki hozzájárult az elképzelés formába öntéséhez, melynek révén több beruházás valósulhat meg a dombon fekvő templom és a kastély gondozott természeti környezetében. Az egyik eleme a turisztikai célterületnek a hagyományőrző központ, amelynek fő látványossága a Velencei-tó környékének legnagyobb szabadtéri színpada lesz. Itt emelkedik majd egy szépen ívelő kapu, valamint a főépület, amely kulturális események színhelyeként szolgálhat. A kivitelezése a nyáron megkezdődik. A fejlesztés második eleme a Chernel István Madárvárta megújulása lesz. A város a Radetzky Jenő Alapítvánnyal kötött konzorciumi szerződést, így az évek óta elég elhanyagolt állapotban lévő létesítmény ismét megtelhet élettel. Az agárdi magtár épülete jelenleg helyi védettséget élvez, de szintén rossz állapotú, a pályázatban ennek felújítására is terveket szőtt a város. A helyreállítás után itt nyílhat meg a Velencei-tó Galéria, amelynek külső, hagyományos megjelenése XXI. századi belsőt takar majd. A Madárdal tanösvény a projekt negyedik eleme, amely feltárja és bemutatja a környék legszebb természeti értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!