Hírek

2009.03.31. 02:29

Tűzoltók, állandó készenlétben

Székesfehérvár - Életeket mentenek, ha kell saját testi épségüket is kockára teszik. De hogyan telnek a tűzoltók hétköznapjai? Mikor kell őket egyáltalán hívni? És mit kell tennie az embernek, ha ég a ház?

Németh Tamás

Mit csinálnak a tűzoltók, amikor nem tüzet oltanak? Leginkább várják a tüzet. Nem szó szerint persze. A lánglovagok mindennapjai főként gyakorlatozással telnek. Olyan, mintha állandóan iskolába járnának: megszabott elméleti vagy gyakorlati tréninggel tartják karban önmagukat. A riasztások ezeket a gyakorlatokat szakítják meg. A témák egy idő után ismétlődnek ugyan, de ahhoz, hogy ezek a fiúk álmukból felrázva is százszázalékosan teljesíthessenek, szükség van a rutinra. Múlt héten például háromnapos, úgynevezett helyismereti gyakorlatot tartottak az Alba Regia Center harmadik emeletén.

De a tűzoltólét nem csak gyakorlatokból és sürgősségi esetekből áll. Ha baj van, ők mennek: balesethez, mentőknek segítenek beteget szállítani és a kiszökött papagájt is megpróbálják lehozni a fáról. Olyan eset is előfordult, hogy az állampolgár kidugta a fejét ablakának rácsai között, hogy körülnézzen, éppen csak vissza nem tudta már húzni. A tűzoltók mennek, éjjel-nappal a nap bármely órájában, két perccel riasztás után már úton vannak. Ilyenkor néha bizony megesik, hogy annyira kapkodnak az öltözéssel, hogy egymás csizmáit veszik fel, de volt olyan is, hogy valaki a kabátjával együtt a fogast is magára kapta. Mi pedig ne féljünk hívni őket! Elterjedt a pletyka, miszerint a nem sürgősségi hívásokért fizetnie kell az állampolgárnak. Ez azonban nem igaz. Ha a riasztánsak van alapja, a hívónak nem kell az anyagiak miatt aggódnia. Merthogy sokszor bizony nem merik hívni őket, csak amikor a helyzet már kezd katasztrofálissá válni.

Tegyük hozzá, a tűzoltók segítségét bérbe lehet venni, de ezek a tevékenységek nem azonosak a vészhívásokkal. Az elmúlt hetekben például sokszor láthattunk külvárosi utcákban fát vágó lánglovagokat. A szűkre szabott költségvetés ugyanis megköveteli, hogy a tűzoltók profitorientált tevékenységeket is vállaljanank. Az emlegetett favágáson kívül előfordul, hogy poros versenypályát kell locsolniuk, de tűzvédelmi engedélyek kiadásából is származik bevételük. A levágott faanyagot mellesleg jótékony célra ajánlják fel.

Hétvégén jut idő pihenésre, de csak a laktanya kitakarítása után. A fiúk maguk tartják fenn a bázist, festik a falakat, locsolják a füvet. Egyedül vasárnap tudnak szusszanni. Ilyenkor jut idő közös tévénézésre, persze fél szemmel ilyenkor is azt a bizonyos kék lámpát nézik, amely bármely pillanatban kigyulladhat, ha vészhívás érkezik. És akkor megint menni kell. 

Nézze meg képgalériánkat a tűzoltók hétköznapjairól!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!