Hírek

2009.02.23. 03:27

Kifejezték alkotókedvüket

<b>Székesfehérvár</b> - Mit számít az ősz haj, a bicegő láb - az ember 70-en felül is kifejezheti kreativitását. Tegnap kezdődött a megyei nyugdíjas ki mit tud?, rengeteg résztvevővel.

Kocsis Noémi

Vasárnap délelőtt már felbolydult méhkashoz volt hasonlatos a Tóparti gimnázium aulája, 10 órától itt adták át ugyanis a tizenhatodik Fejér megyei Kor-Társ nyugdíjas ki mit tud? alkotópályázatának okleveleit és díjait. Mint a szervezők egyike, Rekvényi Marietta, A Szabadművelődés Háza igazgatóhelyettese elmondta, e téren igen aktív a 60-70-esek korosztálya, rengeteg beküldött pályamunkából kellett kiválogatni az intézmény földszintjén és emeleti tárlóiban látható kiállítás anyagát. Viszont jellemzően fiatalodik a pályázók köre, nyolcvanéveseket ma már elvétve találni közöttük.

Nép- és iparművészeti kategóriában díjazott lett: Sereg Mátyásné (Szfvár), Molnár Istvánné és Juhász Gáborné (Magyaralmás); a polgárdi hímzőszakkörből Domján Jánosné, Őrsi Istvánné, a soponyaiból Hambalgó Ferencné, a Művészetek Háza hímzőköréből Ádám Zoltánné, Gerebics Lajosné, Hosszú Józsefné, Kátai Antalné, Rózsa Józsefné, a MÁV művelődési ház szakköréből Arató Istvánné, Gál Júlia, Gál Szilveszterné, Párnitzky Józsefné népi iparművész, Szántó Lászlóné, Závodi Imréné.

A képzőművészeti kategóriában az agárdi Balázs Gyula, a székesfehérvári Balogh Jenő, Mohai Tiborné, Sáreczné Valyon Katalin, Suszter Lajos, valamint a gárdonyi Tóthné Szabó Magdolna lett díjazott. Idén külön felhívással éltek a szervezők, a népművészet egy-egy feledésre ítélt ágának újra a köztudatba hozásáért polccsíkokat vártak az alkotóktól. (Tavaly falvédő, előtte emlékkönyv volt a különkategória.) Tizennyolcan éltek is a lehetőséggel, mint azt az intézmény emeleti tárlóiban elhelyezett, kiállított munkák is bizonyítják.

Ami a színpadi bemutatókat illeti, örvendetesen emelkedik a színpadra állított dramatizált darabok, jelenetek, életképek száma, amelybe a közösségek tagjait több generációval bevonják. A zsűri díjazta a szabadbattyáni Borostyán Imréné, a sárbogárdi Lendvai György, a mezőszentgyörgyi Nyikos Sándorné, a fehérvári Stolmár Nándorné, az enyingi Leimszieder Józsefné és a vértesacsai Filipkó Sándorné versmondását, a fehérvári Orgonavirág citera- és népdalegyüttest, a dégi Farkas Mihályné népdaléneklését, a bicskei Kozma Sándort és a fehérvári Kovács Józsefet magyar nótázásáért, az enyingi Peresztegi Ferencnét táncdaléneklésért. Díjat kapott még a Móri Nyugdíjasklub német hagyományőrző csoportja életképek színpadi megjelenítéséért, a ráckeresztúri Balogh Péterné és a csóri Szabó testvérek népdaléneklésért, valamint a Barátság Nyugdíjasklub dalköre Enyingről és a Jó Barátok Nyugdíjas Egyesület népdalköre Csórról. Díjazott lett még Leitner József német népdallal Pusztavámról, Garas Ernő tangóharmonika kíséretével.

A bemutatók február 28-án, 14 órakor, valamint március 1-jén és 7-én, 11 órakor folytatódnak A Szabadművelődés Házában, a gálát a Vörösmarty Színházban március 21-én tartják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!