Hírek

2009.01.07. 03:28

Iváncsa: az iskola-felújításra elnyert uniós támogatás felülírta az aggodalmakat

<b>Iváncsa</b> - A megyében az iváncsai általános iskola december 29-én értesült arról, hogy 193 millió 407 ezer 128 forint uniós támogatást nyert. A pályázat vigaszágán.

Zsohár Melinda

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács döntése nyomán nyert második körben Iváncsa pályázata iskolájának felújítására, mondta el Ecsődi László (MSZP), a körzet országgyűlési képviselője a tegnapi tájékoztatón. Az első körben forráshiány miatt utasították vissza a község pályázatát, akkor 5,7 milliárd forintot kellett szétosztani. A pótlólagos kétmilliárd forint révén került Iváncsa a kedvezményezettek körébe, így teljes korszerűsítést hajtanak végre a Fejérpataky László Általános és Művészeti Alapiskola két épületén. Kívül-belül megszépül, kibővül az intézmény, amely kötelezően részt vesz az infrastrukturális fejlesztés mellett szakmai pályázaton is. Röviddel ezelőtt szintén nyertek 3,9 millió forintot az esélyteremtő pályázaton - számolt be róla Mátyás Sándorné igazgató, aki 1982 óta áll az intézmény élén. A sokak által reményvesztettnek minősített 2009-es esztendő Iváncsának e tekintetben reménytelinek ígérkezik, fűzte hozzá Molnár Tibor polgármester, míg bemutatta az iskola látványtervét. A kistérségi uszoda hamarosan megnyílik.

Az iváncsai oktatási intézményben 310 gyermek tanul, öt iskolaotthonos osztály működik, testnevelés és angol nyelvű emelt szintű tanítás folyik. Az esélyegyenlőség jegyében értelmi és mozgássérült gyermekek integráltan vesznek részt az oktatásban, az új épületben lift is készül majd - az utóbbiak segítése érdekében. A lapostetőre magas tető kerül, újabb tantermekkel és kiszolgáló helyiségekkel növekszik a belső tér. A könyvtár kiköltözik a faluházból, korszerűbb, szélesebb szolgáltatásokat nyújt az iskolában új helyét elfoglaló részen. Az iskola névadójának hagyatékát, könyveit is méltó módon kívánja elhelyezni az igazgatónő, a tervezendő Fejérpataky Téka kis múzeumként, kutatási, olvasási bázisként szolgálja majd a búvárkodni vágyó diákokat. A beruházás végső összege 250 millió forintra rúg, az építkezés átmenetileg zsúfoltságot okoz, kettős műszakban is oktatnak ez idő alatt. De nem bánják a kényelmetlenséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!