Hírek

2006.06.23. 22:00

Eladó ház nem marad üresen

<b>A faluban hét család vár gyermeket, de nyolcan érkeznek, az egyik kismama ikreket hordoz </b>

Mórocz Zsolt

Emlékszem, jó poénnak tûnt úgy két esztendeje, hogy Zichy az a település, ahol a Volán se jár. Azóta a helyzet szerencsére megváltozott, könnyebb a közlekedés, van olyan délutáni buszjárat, amely hazahozza a megyeszékhelyrõl a diákokat, nem kell késõ délutánig várakozniuk. Nem egyedül a busz a kapocs a külvilággal a Zichyben lakók számára, hiszen a vasút is mûködik, még ha döcögõsen is, de vánszorognak a síneken a vonatok.
- Álmaink vannak ezzel kapcsolatban is - mondja Füzesiné Kolonics Ilona polgármester asszony. - Jó lenne, ha a MÁV-nak lenne rá lehetõsége, és a felújítással bekapcsolódhatnánk az elõvárosi vasúti forgalomba, csökkenne a menetidõ. A tanulmányterv készen van a Székesfehérvár- Pusztaszabolcs vonalra. Talán többen kiköltöznének hozzánk, bár ahogy tudom, nem sok eladó ház marad üresen, és épült új is a faluban. Az is jó dolog, hogy a beköltözõk, köztük vanak fiatalok is, felújítják a régebbi házakat, a szülõi házra tetõteret építenek, letelepednek a községben. Szeretnénk telkeket kialakítani, hogy növeljük a beköltõzõ kedvet.
Zichyújfalu régebben Gárdony közigazgatási területéhez tartozott, önállóságukat 1997. decemberétõl datálják. Fejlõdésük nem látványos, de arra nagyon büszkék, hogy nyolc tantermes, önálló iskolában tanulnak a gyerekeik, ahová még Agárdról is visznek át fejlesztésre váró kisiskolást. A legnagyobb létszámú osztályban 23 diák tanul, tíz gyerek ül a padban ott, ahol alacsony a gyerekszám, de ideális, hisz jut idõ az egyéni foglalkozásra. A Fekete István iskolában van a községi és iskolai könyvtár is. Régebben a Zicy kastélyban sorakoztak a könyvek a szakszervezetiben, de felszámolták, így az iskola egyben a mûvelõdési központ szerepét is betölti. A különbözõ tanulmányi versenyek, a névrokon iskolák találkozóin kívül itt báloznak a szülõk, a sportolók, rendeznek karácsonyi vásárt és mûsort, ünnepeinkre itt gyûlnek össze a település lakói. A történelmi hagyományõrzõk is bekapcsolódtak az agárdi Gárdonyi Géza ház felújításáért kezdeményezett mozgalomba. Az igazgató és kollégái a pákozdi mûvelõdési házban minden évben történelmi játszóházban tanítják a csákókészítésre, a fakardforgatásra az érdeklõdõ gyerekeket.
A faluban két jelentõsebb foglalkoztató mûködik, az egyik az Agrokomplex C. S. Rt., illetve az agárdi Agrárgazdálkodási Részvénytársaság. Ennek következtében alig van munkanélküli, ha van, annak nem az az oka, hogy nem talál helyben, de akár a közeli környezetben megfelelõ munkát.
- Nem vagyunk elöregedõ település - gondolja végig a választ a polgármester asszony. - A faluban most is van hét kismama, de nyolc újszülöttünk lesz, mert egyikük ikreket vár. Az óvodánkból - negyven gyereket gondoznak a két csoportban - tizen mennek iskolába, ugyanennyien íratkoztak be. Visszakaptuk az államtól a kastélyt és a 28 hektárnyi területet, amihez tartozik erdõ - régen fácánokat nevelt itt a gróf -, park, és a valamikor fecskeházaknak titulált cselédlakások. Ezek között vannak összkomfortosak, de olyanok is, ahol nincs a lakásban a víz. Ha lenne rá pénzünk, mindet érdemes lenne felújítani. Egyébként csatorna híján összkomfortosak vagyunk, hogy azt mikor fektetjük, nem tudjuk, nincs kivel társulnunk. A Dózsa György utca felújítása nemrég fejezõdött be, a bekerülési összeg felét nyertük, a másikat hozzátettük. Nálunk is nyár van és lesznek játékok is, a szép focipályánkon versenyt szerveznek, a nagysátorban fellépnek a mazsorettek, a húsz-huszonöt tagú nõi kórus is. Fotó Lázár LÍvia

Ezek is érdekelhetik