Hírek

2006.02.18. 18:27

Közel félezer bejelentés

Budapest (MTI) - Négy nap alatt 2.391 hívás érkezett a madárinfluenzával kapcsolatban a 189-es kormányzati információs számra.

Mórocz Zsolt

Ezek között 441 bejelentést regisztráltak elhullott szárnyasokról szombat délutánig - közölte a kormányszóvivõ az MTI-vel. Szombaton 852 hívás érkezett, ebbõl 66 bejelentés - mondta Batiz András, hozzátéve: a konkrét bejelentéseken túl a legtöbben a madárinfluenza veszélyeirõl érdeklõdtek.
A hívást fogadó kormányzati információs központ az illetékes megyei állategészségügyi szolgálattal kapcsolja össze a bejelentõket, ahol a szakemberek a többi közt eldöntik: milyen gyors utánajárásra, intézkedésre van szükség. Batiz András ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakemberek szerint a madárinfluenzától függetlenül egy átlagos téli napon több száz madár pusztul el országszerte. A kormányszóvivõ ezzel utalt arra, hogy a bejelentések magas száma nem a valószínûsített madárinfluenza terjedését jelzi. "Ezer ok miatt elhullhat egy madár, de inkább legyen több hívás, minthogy egy kimaradjon" - fogalmazott Batiz András, aki továbbra is az emberek figyelmét kérte.

Süth Miklós országos fõállatorvos szombaton az MTI-vel azt közölte: nincs szükség újabb intézkedésre a valószínûsített madárinfluenzával kapcsolatban. Elmondta, a délutánig kapott jelentések szerint egy elhullott kormoránt, egy szárcsát és egy szürke gémet találtak a Bács-Kiskun megyei Nagybaracska védõ-, és megfigyelõkörzetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!