Frissen Fejérből

2021.11.21. 17:00

Kovács Zoltán már gyerekfejjel eldöntötte, hogy tűzoltó lesz

Pintér Sándor belügyminiszter személyesen adott át elismerést ­Kovács Zoltán tűzoltó őrmesternek.

Palocsai Jenő

A Székesfehérváron szolgáló tűzoltó folyamatosan képzi magát, hogy a gyermekkori álom, a tűzoltói lét minél teljesebben váljon valóra.

Hogyan jutott el a kezdő szintről a kitüntetettig?

– Már gyerekfejjel eldöntöttem, hogy tűzoltó leszek. Nagyon sokan így vannak ezzel, én sem vagyok kivétel. Már hét éve itt dolgozom és ezzel párhuzamosan járok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. Először az alapképesítést szereztem meg, most pedig katasztrófavédelmi mesterképzést tanulok. Emellett 2020-ban csatlakoztunk a Rendészeti Tehetségmenedzsment Programhoz.

Ki lehet részesen ennek a programnak?

– Egy többfordulós felvételi procedúra előzi meg a bejutást, melynek első szakaszában egy 6-7 órás tesztet kell végrehajtani számítógép előtt. Ez a feladat mindenféle területre kiterjed, a műszaki dolgoktól kezdve a vezetői kompeten­cián át a pszichológiáig. A második körben egy bizottság elé kerültünk, hogy ott meggyőzzük a hallgatóságot arról, hogy valóban a programban a helyünk. Ismertetni kellett a jövővel kapcsolatos terveinket, elmondani, hogy mit várunk a programtól, illetve, hogy miben szeretnénk fejlődni? A Tehetségmenedzsment Programnak volt egy úgynevezett inkubációs projekt része, aminek az volt a lényege, hogy innovatív digitális megoldásokat kellett kitalálni, vagy egy már meglévőt újragondolni, de úgy, hogy az a tűzoltóságnak vagy akár az egész rendvédelem területének valami újat tudjon adni.

Kovács Zoltán tűzoltó őrmester mindenképpen ezen a pályán képzeli
el a jövőjét
Fotó: Szerző

És önök milyen terület fejlesztését javasolták?

– Laskó Gábor kollégámmal az oktatás területén láttunk három lehetőséget is a fejlesztésre. Az általa vezetett rendvédelmi e-napló már elavult. Márpedig nálunk reggel nyolctól délután háromig tematikus képzések zajlanak, és ennek a dokumentációját bonyodalmas vezetni. A számítógépen elkészített lapokat ki kell nyomtatni és golyóstollal kitölteni, hogy ki van táppénzen, szabadságon, jelen, kapuszolgálatban, vezényelve vagy éppen parancsnoki engedéllyel távol. Ha ez megvan, akkor ezeket az íveket le kell fűzni, és év végén ezt a papírhalmot ellenőrzik. Az egyik fejlesztési terv tehát ennek modernizálása volt, vagyis a civil oktatásban már régóta használt és bevált e-napló előnyeinek beemelése a tűzoltóképzés gyakorlatába. A másik fejlesztési terv abból indult ki, hogy nálunk nincs egy olyan online is elérhető, központi tudástár, ahol rendszerezetten lennének az oktatási anyagok, köztük a legfrissebb ránk vonatkozó jogszabályok. Márpedig kell egy ilyen és ezen belül kellene egy új, modern online vizsgafelület is. Természetesen nem volt elég ötletelni, mert azt is ki kellett dolgozni, hogy mindez hogyan valósítható meg.

Hogyan élte meg a díjátadás pillanatait?

– Pintér Sándorral találkozni igazán felemelő érzés, hiszen az, hogy egy beosztott tűzoltó elismerést és ajándékot vehet át a belügyi szervek legfőbb vezetőjétől, az nem mindenki életében történik meg. Így boldogan vettem át az ajándék órát és a díszparancsot. Nagy motivációt jelent számomra.

Frissen Fejérből

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik