A kezdetektől a világbajnokságig

2021.08.21. 20:00

A 16 éves váli Lukács Ákos 11 évesen kezdte extrémsport-pályafutását

Közel öt évvel ezelőtt kezdte mountainboard-, azaz terepdeszka-­pályafutását a 16 éves váli Lukács Ákos. Meglehet, hogy sokan nem ismerik ezt az extrém sportot, ami nem meglepő, hiszen nagyon kevesen űzik.

Déri Brenda

A 16 éves váli Lukács Ákos terepdeszkás 11 évesen kezdte extrémsport-pályafutását

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A terepgördeszka a snowboard és a gördeszka ötvözete. Technikai használatát illetően elkülönítünk freestyle, freeride, illetve kiteboard módot. A különböző trükkök bemutatása a deszkával a freestyle kategóriába esik, míg a terepen való szabad lejtőzés már freeride. Amennyiben a szél erejét hasznosítva vontatják magukat a deszkások, az a kiteboard kategóriába tartozik. Versenyeken népszerű még a boardercross irányzat, ahol rendszerint négy deszkás halad végig egyszerre egy épített, akadályokkal és kanyarokkal teli pályán, és az győz, aki először ér célba. A deszkákon nincs fék, ezért gyakran előfordul, hogy a 20-30 km/h-s sebességet is elérik a riderek, sőt versenyen az 50-55 km/h sem ritka. Ezért nagyon fontos a megfelelő felszerelés, ami a könyök- és térdvédőt, illetve a sisakot tartalmazza.

Szerencsére eddig elkerülték a komolyabb sérülések

– Az egyik haverom hívására elmentem egy edzésre, és nagyon megtetszett, amit ott láttam. Utána már rendszeresen eljártam én is, és körülbelül egy év után indultam az első világbajnokságon Szerbiában. A világbajnokságot az IMA – International Mountainboarding Association – keretén belül rendezték, és két napon át tartott. Magyarországot képviselve, junior kategóriában mellettem még a barátom, Domak Zoltán is indult, aki szintén váli. Én második helyezett lettem, Zolo pedig első. Mindez persze az edzőnknek is köszönhető, Csernus Lászlónak, aki nagyon sokat segít a technikai dolgokban. A felkészülés Kajászón, az X-eleven dirtparkban zajlott. Nagyon remélem, hogy hamarosan ismét lesz alkalmam megmutatni, hogy mit tudok, és elsőként a dobogóra állhatok. Tervben van az is, hogy itthonra szervezzük meg a következő versenyt – mesélte Ákos, amikor arról érdeklődtem, hogy hogyan kezdődött a sportkarrierje.

A 16 éves váli Lukács Ákos terepdeszkás 11 évesen kezdte extrémsport-pályafutását
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szerencsére eddig nem volt komolyabb sérülése a 16 éves ridernek, de elmondta, hogy rengeteg komolyabb törést vagy balesetet látott már a versenyeken. Előfordul ugyanis, hogy a nagy lendület hevében nem lehet kikerülni a pályán éppen eleső vetélytársat. Magyarországon már jó ideje nem tartanak versenyeket, mivel országszerte csupán néhány tíz aktív rider van. Éppen ezért nincs túl sok lehetőség arra sem, hogy változatos helyszíneken, különféle pályákon és terepeken gyakorolhassanak a fiúk. Kajászón a Vabrik Pincészet biztosított egy területet arra, hogy egy mountainboardparkot építhessenek a fiúk, amit az edző elképzelései alapján meg is valósítottak. Létrehoztak egy saját kezűleg földből épített pályát, kanyarokkal, ugratókkal, deszka­palánkkal. Ide szoktak járni heti két alkalommal, ahogy az időjárás engedi. Erre a pályára jönnek akár Pestről is egy-egy edzésért. Ami a téli időszakot illeti, számos fedett skate park áll rendelkezésre, ám ezek nem feltétlenül alkalmasak a terepdeszkára, sokkal inkább a hagyományos gördeszkázók tudják kihasználni az előnyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!