nyertes fagylalt

2021.07.11. 07:00

A mezei kakukkfütty titkának nyomában

Forgatom a fejemben a kifejezést: mezei kakukkfütty. Direkt nem kérdeztem rá Reif Ferenc cukrásznál, hogy vajon milyen ízesítést kell elképzelni az Év Fagylaltja verseny szakmai különdíjas finomságának fantázianeve mögött. Legyen meglepetés, gondoltam. Hát mit ne mondjak, az lett.

S. Töttő Rita

Reif Ferenc, a fiatal polgárdi cukrász különdíjas fagylaltjával, a mezei kakukkfüttyel, amely sokak kedvence lett

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Igazi műalkotások fogadják a jeges finomságra vágyót Polgárdin, Reif Ferenc hűtőpultjában.

A fagylaltok önmagukon túlmutató díszítése mégsem fedi el a tartalmi lényeget. A későbbi beszélgetés során ugyanis kiderül: a hangsúly még így is a belbecsen van, a minőségi, természetes alapanyagokon és azoknak az átlag feletti túlsúlyán. Ez volt az a szemlélet, amely egyenes útként vezetett a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett Év Fagylaltja megmérettetésre, amelyen első alkalommal vett részt a polgárdi fiatalember. Munkáját pedig azonnal felfedezte a szakértő zsűri, ugyanis mezei kakukkfütty fantázianevű alkotása szakmai különdíjban részesült – egyedüli Fejér megyei elismertként a versenyen. Ugyanez a fagylaltja az Erdő-­mező kategória bronzérmét is megkapta.

Hófehér, dupla gombos felöltőjében fogad, akár egy cukrászmester – de mondja, hogy ő nem az. Cukrász, aki minden évben Olaszországban tanulja tovább a fagylaltkészítés csínját. Tehát, ha volna ilyen, akkor fagylaltmester lehetne a titulusa. A két elismerés aranyosan csillog most is a polgárdi cukrászda pultján. Alatta a mezei kakukkfütty piroslik csodás halmokban, rajta díszként a kakukkfű ágaival. Sokat sejtet a díszítés…

Reif Ferenc, a fiatal polgárdi cukrász különdíjas fagylaltjával, a mezei kakukkfüttyel, amely sokak kedvence lett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A fő összetevő az eper, azaz a szamóca, amely 55 százalékban van jelen a fagylaltban – árulja el a recept lényegét a cukrász. Ez az arány rendkívül magas, s valljuk be, nem jellemző, hogy egy fagyi több mint fele gyümölcsből álljon. – Az édesítés pedig kakukkfűmézzel történik. Aminek ugye nincs fűszeríze, de olyan természetes alapanyag, amely jól illik az eperhez. Mindemellett kakukkfűteavizet adok hozzá – teszi hozzá Ferenc. A fagyit tesztelő gyermek gyanúsan méregeti a pultban az epres fagyit, rajta a „zöldekkel”. – Nem akarok kakukkfüvet enni – mondja, de amikor megkóstolja a fagylaltot, minden aggodalma elszáll. Nincs sem kakukk-, sem kakukkfűíze az epres finomságnak, viszont van benne kirobbanó gyümölcsíz, és valami távoli „teautánérzet”, ami egyedi stílust kölcsönöz az alkotásnak. Méltán figyelt hát fel rá a szakma – ahogy vélhetően a polgárdi cukrászra is, aki büszkén fogadta az elismerést. De olyan sokat dolgozik, mondja, hogy gyakorlatilag még ünnepelni sem volt ideje. – Mindig a konyhában van – mondja a felesége, Reifné Molnár Alexandra, akivel két kis­fiút nevelnek. A nagyobb most 9 éves, s amikor beköszöntött a fagylaltevős korszak, az apukának egy kérdése volt: na jó, de milyet kapjon a gyerek?

– Akkor is megvolt már az a fagylalt, amit alig lehet annak nevezni. Tele van mesterséges anyagokkal, adalékokkal, elavult hozzávalókkal. Ezt nem akartam neki adni, így született meg a gondolat, hogy elindulok ezen a vonalon. Egyre több hasonló gondolkodású szakemberrel hozott össze azóta a sors, akikkel azóta is folyamatosan fejlesztjük magunkat. Én például minden évben elmegyek Olaszországba tanulni. Mindig úgy jövök haza, hogy már megint hihetetlen dolgokat tanultam!

A laikus nem is gondolná, micsoda egyenletek, számítások állnak egy elkészült fagylalt mögött. A fagyásponttól kezdve a hűtő hőmérsékletén át a keverési arányokon keresztül a fogyasztói igényeknek megfelelő lágyságig sok mindenre figyelni kell. De ez legyen a fagylaltkészítő dolga, a miénk pedig az, hogy élvezzük az elkészült, stílusosan díszített, lágyan krémes jeges finomságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!