Koronavírus Fejérben

2020.04.26. 07:10

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjai igyekeznek alkalmazkodni

A már kiemelt minősítésű Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak ugyan nincsenek közös próbái, ám a zenészek otthon gyakorolnak, s hasznos ismeretek megosztásával töltik az időt.

Bokros Judit

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjei is bizonyára hiányoznak hűséges közönségüknek Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

Egy szimfonikus zenekar életében sem nevezhető áldásosnak ez az időszak, hiszen semmi sem úgy zajlik, mint normál esetben. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjai azonban igyekeznek alkalmazkodni, és most másra helyezik a hangsúlyt, mint egyébként.

Honlapjukon, közösségi oldalukon például saját maguk által összeállított anyagokat osztanak meg akár egy-egy hangszer történetéről, akár a zenészek fizikai karbantartásának módjáról. A zenekar igazgatója, ifjabb Major István mesélt arról, hogyan telik a kijárási korlátozás időszaka.

A szimfonikusoknál most nagyobb hangsúly helyeződik az otthoni gyakorlásra, az elméleti munkára

– A járvány hatásával már március 9-én szembesültünk, amikor le kellett mondanunk az olasz karmester, Leonardo Sini meghívásáról a Győztesek az élen című koncertre. Ekkor azonban még nem sejtettük, milyen gyorsan változik és romlik a helyzet. A következő koncertekre a szintén olasz Donato Renzetti karmestert vártunk, valamint egy dél-koreai csellistát is, ám egyik művész sem jöhetett. Aztán az is kiderült pár napon belül, hogy teljesen le kell állnunk. S mára talán az is nyilvánvalóvá vált a kulturális élet szereplőinek, hogy ez lesz az a terület, amelyen várhatóan utoljára indul majd el az élet. Hiszen jó ideig valószínűleg senki sem ül be szívesen egy emberekkel zsúfolt koncertterembe, sokkal inkább előnyben részesítik majd a kisebb kamarakoncerteket, ahol kevesebben jönnek össze. Lépésről lépésre állhat majd helyre az élet, s valószínűleg máshogy kell szervezni az eseményeket – fogalmazott Major István.

György Attila, a zenekar nagybőgőszólam-vezetője így gyakorol otthonában Fotó: Arso

Mivel még minden bizonytalan, és a járványba is inkább csak most kezdünk belemenni, ezért több forgatókönyvben is gondolkodnak a jövőre vonatkozóan. Az egyik az, hogy ha koncert lesz, akkor arra szektoronként értékesítenének jegyeket, akár egy-egy családnak. S zenészből is kevesebb lépne föl. Viszont lehet, hogy erre a változatra végül egyáltalán nem lesz szükség. Sok múlik azon, találnak-e megoldást arra, hogy megelőzni vagy gyógyítani lehessen a betegséget, mert ez elvehetné az emberek félelemérzetét. Az igazgató elmondta: egy profi zenekarnál elvárás, hogy a kotta információit mindenki egyénileg dolgozza fel. A próbák pedig arra valók, hogy csiszolják a közös játékot, alakítsák a zenei megformálást, a hangulatokat, s pontosítsanak. Ezt online képtelenség jól csinálni, hiszen nem elég tiszta, finom a tér. Éppen ezért most ők sem próbálnak, és előadások sincsenek.

Ebben az időszakban tehát sokkal inkább előtérbe kerül az otthoni munka.

Ehhez elsődleges fórum a zenekari honlap (arso.hu), amelynek belső felületére zenekari anyagokat töltenek föl az alaprepertoárból, illetve a következő évadra tervezett darabok kerülnek fel. A művészek ezeket gyakorolják szólamvezetőkkel, a gyakorlásról pedig minden pénteken videókat küldenek. Így adnak visszajelzést arról, hogyan haladnak. Emellett a zenészek szeretnének értelmesen kapcsolatot ápolni a közönséggel ezekben a hetekben is, ezért a műhelymunka mellett a weboldal Otthon maradtunk menüpontjába folyamatosan töltenek föl elméleti anyagokat. Itt nincs semmilyen kötelezettség, csak útmutatás, s már több remek cikk, elemzés, videó is kikerült a nyilvánosság elé. Lehet olvasni a színpadi pánikról, a filmek és a klasszikus zene kapcsolatáról és még sok érdekességről.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjei is bizonyára hiányoznak hűséges közönségüknek Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

Major István igen büszke arra, hogy közülük többen is vállaltak önkéntes munkát az önkormányzat kezdeményezéséhez kapcsolódva. Nagyon fontosnak tartja ebben a helyzetben ezt a fajta társadalmi szerepvállalást is. A zenekar 48 tagja között egyébként összesen három külföldi – egy japán, egy olasz és egy angol származású – művész van. Közülük végül mindenki hazautazott, s most velük is online kapcsolatot tudnak tartani. Ők is ugyanúgy elvégzik az otthoni feladatokat, mint a magyar zenészek, és küldenek felvételeket. Major István a zenekar fenntartása kapcsán úgy nyilatkozott: a produkciós költségek azok, amelyek most papíron megmaradnak. Ám az elmaradt koncertek miatt mindent át kell gondolni, s biztosan szükség lesz a költségvetés átcsoportosítására. A hangversenyek pótlása pedig a jövő évadban történhet meg, de nem úgy, hogy kétszer annyi koncert lesz, hanem úgy, hogy a beígért művészeket szerepeltetik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!