A négy zenei muskétás szépséget visz a diákoknak is

2018.05.05. 15:00

Muzsikás-kaland koncerttermekben, templomokban

A Muzsikás együttest mindenki ismeri. A magyar zene avatott nagyköveteként és persze valódi zenei hungarikumként évtizedek óta jelen vannak itthon és a nagyvilág legjelentősebb színpadain, fesztiváljain.

V. Varga József

A Muzsikás együttes – Éri Péter (b), Sipos Mihály, Porteleki László és Hamar Dániel – a mezőszilasi református templomban koncertezett

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Hamar Dániel azonnal megtalálja a közös hangot közönségével. Az együttes alapító tagja, geofizikus, a földtudományok kanditátusa, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai és Űr-tudományi Tanszéke űrkutató csoportjának tudományos főmunkatársa. S nem mellesleg kitűnő szpíker, műsorközlő, mesélő.

– Hazajöttem Mezőszilasra! – vallja meg rögtön. Gyerekként ugyanis a nyári szünidőket mindig a nagyszüleinél töltötte a faluban.

– Innen a negyedik ház volt az övéké, az Isten nyugosztalja őket – folytatja a históriát. – Mintegy negyedóráig voltam „pesti srác”, aztán uccu neki, ereszd neki, már futottunk is ki a rétre klottgatyában, félmeztelenül a többiekkel, bicikliztünk vagy fociztunk napestig.

Az idei Németh László-emléknapon nagysikerű ünnepi koncertet adott a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Muzsikás együttes a református templomban.

Sipos Mihály (hegedű), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Éri Péter (brácsa, kontra, furulyák, mandolin) és Hamar Dániel (nagybőgő, gardon, dob) egy nyelvet beszél a nagyérdeművel. Elkötelezett hívei a magyar népzenének, amelynek – úgy fogalmaznak – kimeríthetetlen a kincsestára. Mint ahogy édes anyanyelvünknek és magyarságunknak is.

A Muzsikás együttes – Éri Péter (b), Sipos Mihály, Porteleki László és Hamar Dániel – a mezőszilasi református templomban koncertezett
Fotós: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Az együttes 1973-ban alakult, és elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Fellépnek népzenei és világzenei koncerteken, de nem idegen tőlük az alternatív muzsika, a jazz, a kelta vagy a zsidó zene sem – mondják el kíváncsiskodásunkra. Számos díj és elismerés birtokosai, kitüntetettjei a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerésnek, a World Music Expo Womex-díjának. A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek már föl, köztük a Carnegie Hallban is.

Kodály Zoltánnal együtt vallják: a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A zenei élményhez jutás, az éneklés, a hangszeres zene, a zenetanulás és a muzsika befogadásának képessége jótékony hatású, a testi-lelki harmónia alapja – hangsúlyozza Sipos Mihály, akivel a templomi koncertet követően tudunk szót váltani.

Iskolai missziójukat egyfajta szolgálatnak tekintik, 2004 óta járják e módon is az országot. Megbeszélés és egyeztetés kérdése, és hamarosan Mezőszilasra is visszatérhetnek koncertezni, a Németh László nevét viselő általános iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!