Hétvége

2015.08.15. 04:51

Világokat kapcsol össze a cserkészmozgalom

Székesfehérvár - Huszonegyedik éve jönnek össze nyaranta a Magyar Öregcserkészek Társaságának tagjai Magyarország más-más városában. Idén a megyeszékhely adott otthon a találkozónak. A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvényre mintegy negyvenen érkeztek, voltak vendégek Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.

J. Mező Éva

A cserkészet a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma. Világszerte mintegy 38 millió cserkész tevékenykedik 216 országban. A 20. század első felében terjedt el a mozgalom világszerte, mind a fiúk, mind a lányok körében. A cserkészet egy politikamentes ifjúságnevelő mozgalom. Leginkább a szabadban végzett elfoglaltságokra épít: a táborozásokra, túrákra, sportra, közös játékokra.

A cserkészek összekapcsolnak világokat. Erre a rendezvényre is a legkülönbözőbb településekről jöttek össze a legidősebb cserkészgeneráció tagjai, hogy egységet alkotva erőt gyűjtsenek, feltöltődjenek és egy jobb világot teremtsenek önmaguk és környezetük számára.

Király Mária Szabadkáról érkezett, 74 éves. Még soha nem járt városunkban. Amikor felelevenítette cserkész életének kezdetét, 1954-ig ment vissza az időben:

- Ötödik osztályba jártam, amikor meghirdették a Vajdaságban, hogy lehet jelentkezni. Nem cserkészeknek hívtak még akkor minket, hanem felderítőknek. A vezetőink cserkészszellemben neveltek minket. Ők még igazi cserkészek voltak. Csak a név változott. Három évig jártam abba az iskolába, és amikor elkerültem onnan, ez a tevékenységem megszakadt. Nagyon szép emlékeim vannak ezekről az évekről. Ami tetszett ebben a szellemben, az az, ahogyan az emberekhez viszonyultunk. Tetszett a társas élet. A kirándulások, amit a háború utáni szegénységben szerveztünk. A túrák az erdőben, a vidám éneklés, a fiatalság. A közös főzések. Volt, hogy én vittem öt krumplit, meg még másik öt ember ötöt-ötöt. Más hagymát, és amikor megérkeztünk, bográcsban közösen főztünk ezekből ebédet.

A sok éves kihagyás után Mária 1995-ben lett cserkész, ekkor alakult meg Szabadkán az Öregcserkész Csapat:

- Húszan lehettünk, ismertük egymást a régi időkből. Azonnal csatlakoztam. Bátyám, aki szintén felderítő volt, már az első szegedi Magyar Öregcserkész Találkozón részt vett. Szájtátva hallgattam élményeit, a következőre, Kecskemétre már én is utaztam. Ezt követte még Pécs, Gödöllő és a Gyöngyös, aztán bátyám betegsége miatt kimaradt hat év. Idén kapcsolódtam be újra a találkozókba. Azt várom most a legjobban, hogy újra találkozhassak régi ismerősökkel.

A találkozó résztvevői pénteken megkoszorúzták Kaszap István sírját a Prohászka templomnál, balra Hada Tibor táborparancsnok

A szépkorú cserkészek mellett persze itt lesznek a fiatalok is, aki várják a beszámolókat elődeiktől: miben volt más a régi cserkészet? Valóban változott? Vagy ismétli önmagát? Mária szerint az emberek közötti viszony, a hangulat a régi maradt:

- Én a mai fiataloknak elmesélem, mit éltünk át fiatalon, a háború után. Sokszor mezítláb jártunk, mert nem volt cipőnk, szép ruhánk, de volt az életkedvünk. És mindig társaságban voltunk, mindig jókedvünk volt. 1955-ben voltam egy táborozáson és ez mind a mai napig felejthetetlen számomra.

Van, akinek múlt, van, akinek jelen a háború. Balogh Gábor Kárpátaljáról jött, 67 éves. A cserkész nem politizálhat, ez alapszabály. Öreg cserkész azonban lehet kivétel, különösen akkor, ha Munkácsról érkezett:

- Elég nyugalmas most nálunk az élet. Megszűnt a lövöldözés, életveszélyben nem vagyunk. Csend van, mindenki végzi a maga dolgát, már akinek van - teszi hozzá Gábor, mert mint mondta, sokaknak nincs munkája.

Ők a legifjabb cserkészek, két éve alakultak:

- Két éve lettem cserkész. Amikor fiatal voltam, csak komszomol volt, a cserkészetet betiltották. A legidősebbeknek persze meg van még a háború előtti cserkészigazolványuk. Mi amolyan öreg- ifjú cserkészek vagyunk. Most már 11 tagunk van. Két hetente összejövünk egy kis elmélkedésre. Megvitatjuk a politikai helyzetet, egymás dolgait. Kirándulunk a régi szép helyekre. Most már fiatalok is vannak közöttünk. A legidősebb tagunk 85 éves. Örömmel jöttem Fehérvárra, annál is inkább, mert rokonaim élnek itt, akikről egy ideje már semmit nem tudok. Fehérvári cserkésztársak segítettek tudakozóban, nyilvántartásban felkutatni őket, 1982-ben találkoztam velük utoljára. Sajnos a nagynéném és három unokaöcsém meghalt. Ketten azonban megmaradtak, őket feltétlenül szeretném viszontlátni.

 

Címkék#cserkész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!