Hétvége

2015.02.13. 11:00

A geológus a múlt alapján következtet a jövőre, így jár az eltűnt idő nyomában

A geológus a múlt alapján következtet a jövőre, évmilliók emlékét kutatva jár az eltűnt idő nyomában. Juhász Árpádot az is érdekli, hogyan tűntek el népek, népcsoportok az idő örvényében, de kutat eltűnt tengerek, fogyatkozó gleccserek, tovatűnő hagyományok után is.

Buthy Lilla

– Havat hoztam, és most a globális felmelegedésről fogok beszélni, ez a természet fintora – jegyezte meg mosolyogva a Ciszterci gimnáziumban tartott A gleccserek a föld hőmérői című előadásán.

Miután ő geológus és nem meteorológus, azzal kezdett foglalkozni, mik lehetnek a Földön a legjobb hőmérők, amik nem az időjárás szeszélyeit tükrözik, nem azt, hogy ma havazik, holnap pedig tavasz lesz. Talán a legfőbb kérdés az, hogy a gleccserek visszahúzódása csupán természeti folyamatok eredménye, vagy az ember és az üvegházhatás is bűnös ebben a folyamatban?

A múltban mindig is voltak nagy éghajlatváltozások. A dinoszauruszok korában, 150 millió éven keresztül hihetetlenül kellemes, meleg klíma uralkodott a Földön. De voltak olyan jégkorszakok is, amikor szinte az Egyenlítőig fagyba dermedt a bolygó. Még a klímaváltozással foglalkozó kutatók sem tudják pontosan meghatározni, hogy milyen mértékű lesz Földünkön a jelenleg tapasztalt globális felmelegedés. Egy biztos, a gleccserek hosszukban, és a jégtömegükben is drasztikusan lerövidültek az elmúlt évtizedek során. Létezik egy ENSZ gleccserleltár, amiben 160 ezer kisebb-nagyobb gleccsert rögzítettek, ebből körülbelül százezret folyamatosan figyelnek. Már nem csak a geológusok, hanem műholdak is információkat gyűjtenek arról, hogy rövidülnek-e, és milyen mértékben.

Juhász Árpád a gleccsereket tartja a Föld legjobb hőmérőinek

Juhász Árpád, az összes kontinensen végigjárta már a gleccsereket közel ötven év alatt, és csaknem mindenütt drasztikus tendenciát észlelt. Létezik egy gleccser, amit az osztrákok már százhatvan éve górcső alá vettek, hogy viselkedik a jég azon a vidéken. Pontosan megmérték, hogy 1841 óta ebből az egyetlen gleccserből másfél milliárd köbméter jég tűnt el.

Előadásában azt is megosztotta a nagyérdeművel, hogy a jégvidék korántsem veszélytelen hely egy geológus számára, tulajdonképpen a csodának, no és egy hegymászó barátjának köszönheti, hogy most a jobb kezében tudja tartani a mikrofont. A kaland pedig összefonódott a tudományos megfigyelésekkel. Az 5600 méter, jéggel borított Elbrusz-on ugyanis kishíján lefagyott a keze. 1975-ben, 1979-ben és 1980-ban vett részt a Kaukázusban téli expedíción. Általánosságban hegymászó szempontból nem nehéz terep, de télen nem embernek való vidék. Sikít az erős szél, ami a mínusz harminc fokban, folyamatosan hordja a havat. Az egész hegy tulajdonképpen egy jégkupola, tele repedésekkel. Egyik pillanatról a másikra egy jéghasadékban találta magát. Barátja akkor talált rá, amikor már kezdte feladni, keze kopogósra fagyott. Ő hozta vissza az életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!