Hétvége

2014.08.16. 13:26

Makettezők ha összejönnek

Székesfehérvár - Vigh János a lelke, legfőbb motorja a makettezők fehérvári találkozójának. Legutóbb komoly kiállítással, 24 órás makettezőversennyel készültek, hogy a nagyközönségnek is megmutassák ezt a hobbit.

Gábor Gina

Vigh János a fehérvári találkozón a 24 órás makettépítés közben. Fotó: Molnár Artúr

A makettezők igazi megszállottak – van közöttük ugyan, aki ezt tagadja, akad viszont, aki bevallja: Vigh János, a fehérvári Makett Show főszervezője az utóbbiak közé tartozik. Nincs is mit titkolni, ez a hobbi igazi szenvedély azok számára, akik évtizedek óta nagyon komolyan foglalkoznak vele.

– Itt, Fejér megyében nincs klub, egyesület, amely rendezne efféle találkozókat, pedig nagy szükség van rá, hogy a szép hobbi művelői összejöjjenek, ezért én vállaltam magamra a szervezést, amiben szabadbattyáni, csőszi kápolnásnyéki barátaim is sokat segítettek.

A makettezés igen összetett dolog. Nemcsak óriási türelem, kézügyesség, fantázia szükséges a legkülönfélébb harcászati eszközök, gépjárművek, fegyverek mini változatainak elkészítéséhez, hanem egy csomó ismeretet kell megszerezni ahhoz, hogy a korabeli eszközök pontos mása szülessen meg. A hobbi űzői megvásárolnak egy makettalapot, egy vázat, amiből az adott járművet – gépkocsit, tehetautót, repülőgépet – aprólékos műgonddal kialakítják, megfestik. Egy-egy harckocsi esetében annak is utánanéznek, hogy ki és hol gyártotta, az idők során hogyan változott az eredeti típus, mikor és hol használták fel a korabeli hadászatban. Ipar- és gyártörténeti, valamint történelmi tudásra egyaránt szükség van ahhoz, hogy a katonai jelenetek a maketten hitelessé váljanak. Én úgy képzelem, hogy aki makettkészítéssel bíbelődik, csendes, türelmes és igen kitartó ember. Nos, ez igaz is – tudom meg Vigh Jánosról, de ő hozzáteszi: a makettezők körében emellett szenvedélyes, sőt, vérre menő viták is folynak. Főleg a történelmi hitelességről. Ki-ki kutatja a II. világháborús magyar technikai, harcászati eszközök históriáját, és ha úgy érzi, nem stimmel a maketten valami, máris szóvá teszi. Efféle vitában Vigh Jánosnak is volt már része, és nagyon fontos volt számára, hogy bizonyítsa a maga álláspontját.

Ennek ellenére az ország makettezői egyetlen nagy baráti közösséget alkotnak, és időről időre szívesen jönnek össze, börzét tartanak, játékos megmérettetésre vállalkoznak. Ezúttal Fehérváron 24 órás makettépítő versenyt is hirdettek, amelynek lényege nem is maga a versengés, hanem a jó hangulatú együttlét. No meg az, hogy ki-ki megmutassa, mit tud, és gyarapítsa a makettjei számát. Vigh Jánosnak persze már eddig is óriási a gyűjteménye: 86 helikopter és több mint 600 harci jármű. Azt mondja, akad, aki úgy véli, kevés ilyen gazdag magángyűjtemény lehet Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!