Hétvége

2014.05.09. 09:57

Staféta Bartos Györggyel

A Staféta előző vendége Bartos György, művészettörténésztől kérdezte: Mennyire érvényesülhetnek a művészettörténeti szempontok az új „bazilika múzeumban”?

Sebestyén Lilla

Művészettörténeti szempontból az lenne ideális, ha az új bazilika múzeumot a prépostsági templom mellett, egy középkori prépostsági épületben helyezhetnénk el.

Ez a templom a szent király és fia, Imre herceg itteni sírja miatt már a 11. századtól a keresztény királyság legfontosabb kultuszhelyévé, királyaink koronázó és legtöbbjük temetkező helyévé vált. Ráadásul a többszöri átépítések során az ország legnagyobb méretű, legpompásabb templomává növekedett. Az romkerti kőtár elbontása óta több terv készült és hiúsult meg a kőtár méltó elhelyezésére. Most viszont komoly esélyt látok a múzeum ügyének rendezésére.

Bartos György művészettörténész (Fotó: Török Dániel)

A Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódó Koronázó téri látogatóközpont kialakítása mellett – hangsúlyozottan ideiglenes megoldásként – a volt Köztársaság mozi épületének bazilika múzeummá való átalakítását tervezik, ami egyébként teljesen alkalmas arra. Ez a múzeum - a mi elképzelésünk szerint – akkor teljesíti jól a feladatát, ha fennállása során időről-időre egy-egy résztémát vizsgálva időszakos kiállításokat, konferenciákat szervez, az új kutatási eredményeket folyamatosan publikálja, s a ma még vitatott kérdésekben szakmai konszenzust kialakítva a majdani, végleges bazilika múzeum programját alapozza meg.

A Staféta következő vendége Vári Kovács József borász lesz. A hozzá intézett kérdés: Mi a véleménye a megyei borászatról? Milyen új lehetőségek vannak a területen?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!