Hétvége

2014.02.01. 12:27

A téli depresszió ellenszere

Székesfehérvár – Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsang s a báli szezon, lassan a végéhez közelít ez a vidám időszak. A gazdag néphagyományokra épülő hetek lényege a párválasztás, zenével, nótázással, mulatozással egybekötve.

Miskei Anita

Mit ér a tél hó nélkül? S a farsang mulatozás nélkül? Januárban, februárban a bálok, estélyek elűzik a téli depressziót, a kisebbek s a nagyobbak is társasági események részesei. Míg a gyerekek farsangi jelmezt húznak s a legkedvesebb hősök, mesefigurák bőrébe bújnak, addig a felnőttek alkalmi viseletet öltenek s megkopott tánctudásukat teszik próbára, ha felcsendülnek a bécsi keringő dallamai. Fellegi Katalin divattervező szerint napjainkban kevesebben készítenek házilag maskarákat, hiszen a kölcsönzőkben s az üzletekben is szinte profi jelmezeket kaphatnak. A Batman-, Pókember-, Harry Potter-, autóversenyző-, kommandós-, izmos Hulk-, vámpírlány- és gengsztercsaj-, angyal-, Eperke- és Hannah Montana-jelmezek a legkeresettebbek, de a legkisebb gyerekek szívesen bújnak az állatok bőrébe is, a lányok katicabogár és méhecske, a fiúk tigrisek, oroszlánok bundáját is magukra öltik, többnyire nagy sikerrel. Olyannyira – tette hozzá a divattervező –, hogy a jelmezt nemcsak farsangkor, de a szülinapi zsúrokon is szívesen viselik a kicsik.

A gyerekek bármilyen jelmezt szívesen magukra öltenek farsangkor és szülinapi bulin is (Fotó: Lovász Lilla)


A farsangi mulatozás hagyományai s a bálok ma is jelentős események a téli időszakban. A komor, hideg napokon a készülődés vidámabbá teszi a gyerekeket, akik a farsangi mulatságra készülnek, s izgatottabbá a felnőtteket, akik a bálokra, estélyekre indulnak. Eme alkalmak hagyományait Európa-szerte ünneplik, Bécsben például minden esztendőben 450 bált rendeznek az év első hónapjaiban. Januárban és februárban Bécs, a keringők városa felszabadultan ünnepli a farsangot. A háromnegyedes ütemet modern hangok egészítik ki, és minden ízlésnek megfelelő táncos szórakozást kínálnak. A bécsi báli szezon fénypontja tehát január és február. A farsangi bálok régi hagyománya a városban még ma is tovább él. A keringő dallamainak háromnegyedes ütemére táncolnak, az oldaltermekben azonban a változatosság kedvéért a diszkózene ütemére is ropják a fiatalabbak.

Különleges hangulatú báli forgatagért persze nem kell az osztrák fővárosig utazni. Míg a farsangi mulatságokban leginkább a gyerekek tűnnek ki különleges jelmezeikkel, addig a felnőttek az ízlésük szerinti estélyeket választják. Van orvosoknak, ügyvédeknek, kamaráknak rendezett bál, szerveznek jótékonysági bált iskolák, óvodák, civil szervezetek számára, vagy épp rászoruló családok javára itt a megyében, de összejönnek ilyen alkalmakkor a svábok, de jogászok is, sőt, van ahol megtartják a kávémérők bálját, és a fürdőbált is.


Javában zajlik a báli szezon, amire különösen a hölgyek készülnek nagy örömmel. Káprázatos ruhákba bújva hódítanak a táncparketten (Fotó: Lovász Lilla)

 

2014-ben a farsangi szezon jócskán ad időt a bálok megrendezésére, hiszen az előző évihez képest jóval hosszabb. Így akár több rendezvénynek is részesei lehetünk. S amíg a gyerekek arra törekednek, hogy jelmezük a legszebb, legnépszerűbb legyen, mindenki tetszését elnyerje, addig a felnőttek, leginkább a hölgyek néhány pillanatra hercegnőkké, királykisasszonyokká szeretnének válni. Persze a divat időről időre változik – fogalmazta meg Németh Klaudia divattervező. Szerinte mégis egyre többen szeretnének valami egyedit, s így sokan inkább varratnak egy gyönyörű ruhadarabot a bálra. Ezeket a későbbiekben színházba vagy egy esküvőre is felvehetik.

– A klasszikus fekete spagettipántokkal, hátul mélyen kivágott formát öltve talán sosem megy ki a divatból. Egy ilyen ruhadarab sokaknak jól áll, s akár egy különleges cipővel s néhány kiegészítővel, a dekoltázst díszítő ékszerrel és táskával, stólával is kiegészíthetjük – osztotta meg velünk tanácsait Németh Klaudia. Hozzáfűzte, extrém hatást érhetünk el erős színek nélkül is, például egy különlegesen szabott darabbal vagy kiegészítőkkel. Persze a már említett klasszikus fekete szín mellett a rózsaszín, a türkiz, a királykék is dominál, de pirosban is hódíthatunk.

Ezzel egyetértett Fellegi Katalin is: – A rideg tél közepén a bál szenvedélyesen forró hangulatát a vörös töri meg leginkább, amely köztudottan a szerelem színe. A vörös erotikus tartalmat hordoz, mélyebb árnyalatai erőt, bátorságot, vágyódást jelentenek. Talán éppen ezért lett az idei szezon legkedveltebb színe – hangsúlyozta Katalin, aki egy alkalmi ruhákat kölcsönző, árusító üzlet vezetője. Bár – emelte ki – az elmúlt években szinte minden divatossá vált. A lényeg, hogy tudjuk viselni a különleges ruhadarabokat. Ahogyan azt is hozzáfűzte, nem véletlenül hordozza a vörös báli ruha a szenvedély üzenetét. Felmérések szerint a báli mulatsághoz a vörös ruha tehát telitalálat, a siker garantált. Nem csoda, hogy keresettek, bár a csillogó, flitteres darabok, az arany s az ezüst színben pompázók is az élre törnek. Azt azonban kevesebben merik viselni – osztotta meg tapasztalatait Fellegi Katalin.

S hogy mit szeretnek a gyerekek? Arról is elárult néhány dolgot Katalin:

– A legtöbb kislány királylánnyá szeretne változni, nekik gyakran épp azokat a habos ruhákat veszik meg vagy kölcsönzik ki, melyekben akár a koszorúslány szerepét is eljátszhatják egy esküvőn. A fiúk persze a mindenkori sztárok bőrébe szeretnének bújni, bár mostanában Harry Pottertől Pókemberig szinte minden jelmezt keresnek a szülők. Kevesebben készítenek házilag farsangi viseletet – mondta.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!