Hétvége

2014.02.15. 16:04

A nőkért táncolnak világszerte

Székesfehérvár – V-Day, vagyis V-nap. A világ egyik legnagyobb, a nőkön és gyerekeken elkövetett erőszak elleni mozgalom elnevezése.

Miskei Anita

Az Eve Ensler amerikai írónő által indított One Billion Rising elnevezésű világméretű kampány keretében tavaly 207 országban lázadtak és táncoltak nők és férfiak, hogy követeljék a nők és gyermekek bántalmazásának megszüntetését.

A közös tánchoz idén még több helyszínen csatlakoznak. Az amerikai írónő híres Vagina-monológok című darabját minden évben február 14-én jótékonysági előadásként mutatják be híres színésznők, médiaszemélyiségek, aktivisták, celebek, és abevételt a nők elleni erőszak ellen küzdők vagy bántalmazott nők mene-dékotthonai kapják meg. Ugyanis – bár a szerelmesek február 14-én, Bálint napján ünnepelnek – a szerelem gyakran csap át párkapcsolati erőszakba. Hazánk már korábban csatlakozott a mozgalomhoz, s egyre többen vállalják fel, hogy kiállnak a nők és gyermekek mellett. Hiszen gyakran torkollnak tragédiába a családi veszekedések.

„Egymilliárd nő bántalmazása gyalázat, egymilliárd nő tánca forradalom” üzente tavaly az amerikai írónő, aki 16 évvel ezelőtt indította el a V-Day mozgalmat. A világ vezető művészei mellett az Európai Unió és a világ számos politiku-sa és közéleti szereplője is csatlakozott az Egymilliárd nő ébredése kampányhoz. Idén új helyszínek is bekapcsolódtak a mozgalomba, Debrecenben, Székesfehérváron, Maglódon, Rákosmentén, Füzesgyarmaton, Szigetszentmiklóson, Dunaszerdahelyen és Szegeden is táncra perdülnek az erőszak ellen. 

– A V-Day az angol Vagina (vagina), Violence (erőszak), Valentine (Bálint) és Victory (győzelem) szavak első betűjéből alkotott szójáték, egyben utalás a második világháború diadalmas összefogásának és ellencsapásának kezdetére, a D-Dayre. Ebben az esetben pedig a küzdelem célja, hogy legyen már vége a nők és gyermeklányok elleni erőszaknak az egész világon – hívták fel a figyelmet a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség képviselői.


A plazaban nem csak nők, férfiak is táncoltak. Mindannyian a gyermekeket és nőket érő erőszak ellen küzdenek (Fotó: Lovász Lilla)

 

Magyar Mónika, a szervezet tagja azt is elmondta, a világon három nőből egy erőszak áldozatává válik. Ez egymilliárd nőt jelent. Európában naponta 7 nő hal meg párkapcsolati erőszak következtében, és 10-ből egy nő válik szexuális erőszak áldozatává. Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol a férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja. A nők elleni erőszak még mindig tabu, ezért hallgat a temérdek áldozat.

– Az Egymilliárd nő ébredése kampány célja az erőszak megállítása és annak biztosítása, hogy az áldozatok igazságot és jóvátételt kaphassanak. Olyan nők történeteit, tanúságtételeit gyűjtjük össze, és adjuk át szimbolikusan az igazságszolgáltatásnak, akiket nem hallgattak meg, akik nem merték jelezni, hogy erőszak érte őket, vagy akiknek ügyét bárminemű ítélet nélkül zárták le – tájékoztatott Magyar Mónika, aki kiemelte, a 2003-ban alakult szövetség célkitűzése, hogy a magyar nők társadalmi és jogi egyenlőségéhez hozzájáruljon, szemléletváltozást indítson el a nemek esélyegyenlősége tekintetében. A szövetség igyekszik a nők szociális helyzetét, életesélyét és életminőségét a maga eszközeivel javítani, fellép a nőkkel szembeni diszkrimináció és erőszak minden formájának tilalmáért is. A szövetségnél elmondták, hazánkban a rendőrségi tétlenség, a kellő hatékonyságot nélkülöző távoltartó határozatok, az elégtelen férőhelyszám a krízisközpontokban, és a tavaly elfogadott új szabályozás ellenére fennmaradó hiányosságok miatt tavaly sem csökkent, sőt, aggasztó az erőszak elterjedtsége. Statisztikák szerint 3-4-szer magasabb a partner vagy a volt partner által elkövetett emberölések száma, mint azon országokban, ahol történtek lépések a nők elleni erőszak megelőzésére, a jogi szabályozás kialakítására, felülvizsgálatára, nyomon követésére. A nők elleni erőszak megfékezésére nincs politikai akarat hazánkban. Amint az adatok korlátozott hozzáférhetősége is jelzi, a nők elleni erőszak láthatatlan: Európa 33 országa közül nálunk a legalacsonyabb a nemi erőszakról tett bejelentések aránya, miközben a krízisközpontok 717 nő lakhatási kérelmét utasították el helyhiány miatt – mondta el a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség.

Székesfehérváron február 14-én sportprogrammal hívták fel a figyelmet az egyre több nőt és gyermeket érintő erőszakra. Král Éva sportedző fontosnak tartja, hogy saját eszközeivel hívja fel a figyelmet az erőszakra, agyengébbek védelmére.– Ezen a napon egyre többen törekednek arra, hogy felhívják a figyelmet a nőket és gyermekeket érő erőszakra. Nőként, emberként kötelességemnek érzem, hogy felhívjam erre mások figyelmét, hogy egy jobb, erőszakmentesebb világban éljük! Irányítsuk a figyelmet együtt erre a napra, hogy büszkén elmondhassuk, tettünk valamit egy jobb világért – mondta Král Éva.


Král Éva és csapata kétórás zumbaórával csatlakozott a megmozduláshoz, melynek világszerte követői vannak ma már (Fotó: Lovász Lilla)



Hozzátette, fontos, hogy egy jó cél mögé állva felhívják a figyelmet Bálint napján arra, milyen sok a védtelen ember, s milyen könnyen torkollhat tragédiába egy eldurvuló vita. Táncolva hívják fel a figyelmet a V-Day-re. – Három jelszavunk van: rise, release, dance, azaz felemelkedés, felszabadítás, tánc – mondta a sportedző. Aki egy különleges dupla fitnessz zumbaórával csatlakozik a programhoz. Elmondta, a One Billion Rising elnevezésű csoport minden évben ezen a napon szervezi világszerte a megmozdulásait. Nem tüntetésekkel, nem felvonulásokkal – tánccal. Céljuk, hogy ezen a napon csendüljön fel zenéjük, minél több ember táncoljon rá, és több emberhez eljusson a tény, hogy a gyerekeket és a nőket érő erőszak létezik és nem szabad a szőnyeg alá söpörni!

A Gárdonyi Művelődési Házban szervezett fárasztó, izzasztó, ám jó hangulatú zumbaórán mind többen figyeltek fel a problémára. A világméretű tánc a nőket sújtó erőszak elleni fellépést szorgalmazza – hangsúlyozták a Megadance Táncstúdió fellépői, akik az Alba Plazában léptek színpadra február 14-én. A programmal a február 22-ei bűncselekmények áldozatainak napjára és a párkapcsolati erőszak problémájára is ráirányították a figyelmet. Egei Tímea is részt vett a rendezvényen az Alba Plazában. Hangsúlyozta, pszichológusként és nőként is fontosnak tartja a megmozdulást, s hogy így hívják fel az emberek figyelmét az erőszak elleni fellépésre.

 

Válasszunk másik utat...

Nehéz megmondani, miért nem választanak más utat azok a nők, akiket bántalmaznak, akik sérülést, lelki sérülést szereznek, melynek sebei gyógyíthatatlanok. Sokan nem mernek, nem tudnak kilépni a házasságukból, a függőséget a gyermekkel, az anyagi javakkal, a magánytól való félelemmel indokolják. Miközben akapcsolatukban nemcsak magukra maradnak, de szenvednek is. Nehéz megmondani, mi a jó, mikor és hogyan kell új életet kezdeni. De az biztos, hogy fel kellene lépni az erőszak, a bántalmazás ellen, s ha lehetne, meg kellene előzni a tragédiákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!