Hétvége

2013.06.21. 09:05

Fehérvári bor, környékbeli szőlőből?

Székesfehérvár – Fejér székhelyén eredményes botászok találhatóak. Ilyen Pánczél József, aki az egyik országos borversenyen az ország legjobb fehér bora megtisztelő címet nyerte el 2012-ben szürkebarátjával.

Silye Sándor

Így aztán nem is csoda, hogy a Szent István Emlékév borának kérte fel a szürkebarátot a Pánczél pince a traminijével együtt az önkormányzat. Kiemelkedő a Hegedüs-pincészet munkássága is, zengőjük többször lett az Év bora Székesfehérváron. Hegedüs Györggyel és Pánczél Józseffel beszélgettünk arról, hogy mitől, miért és milyen a fehérvári bor, tekintettel arra, hogy a városban minimális a meglévő szőlők száma.

Hegedüs György elmondta: valamikor Öreghegy egyetlen nagy szőlőbirtok volt, de ezt a területet később beépítették, így ezek megszűntek, illetve a családi házak kertjében létezik még családi szőlő valamennyi. Ezért a megyeszékhely borászai kénytelenek voltak Székesfehérvár környékén szőlőt telepíteni, s ott művelni azt. De mivel a végső termék a megyeszékhelyen készül, ezért méltán merik fehérvári bornak nevezni azt, amelynek a szőlője nem ott található.  

A zengő a zászlós bora a fehérvári Noé-hegyi Szent István borlovagrendnek és a Hegedüs pincének, amely ezerjóból nemesített fajta, így magyar, Fejér megyei borról van szó. Korán érő a zengő, szüreti időpontját jól megválasztva szép száraz fehér bor készíthető belőle. De mivel hajlamos a töppedésre, a késői szüret ízletes édes bort adhat. Hogy milyen ételhez párosítva élvezhető leginkább a ízek kölcsönös hatása?

- Sült kacsához és sült malachoz ajánlom a zengőt. Mi fűszereket nem használunk a són kívül ezek elkészítéséhez, sőt, a malac bőrét annak ropogóssága érdekében sörrel locsolgatjuk. A szaftos, finom húsokhoz jól illik a zengő. Tudom, vannak, akik azt mondhatják: az ezerjóból nemesített fajta markáns száraz bort jelent, ezért ezekhez a fűszerezett húsok illenének. De! A zengő száraz, mégis kellemetesen zamatos bor, összetettebb az ízvilága mint az ezerjónak, ezért nem valók hozzá a fűszerek, jó, cupákos húsokhoz nagyon passzol – mondta.

Pánczél József szerint a tramini boruk „ősfehérvári”, hiszen a Donát-kápolna mellett van egy kis birtokuk, így a szőlő is ott található. A boraik a fehérvári és a Vértes-aljai pincéjükben „születnek”. A tramini talaja vékony, alatta vasas, mangános kőzet található, aminek köszönhetően sokkal minerálisabb, ásványi anyagokban gazdag a termékük. Pánczél József szerint jó évjárat esetében már csak ők ronthatják el a csodás traminit

Az Etyek-budai és a móri borvidékről felvásárolt szőlők már nem ennyire ásványosak, de ízlés dolga, hogy kinek, melyik ízlik. Hangsúlyozta, nem használnak faélesztőket a boraikhoz a készítés során, így akarják megőrizni a termőhely sajátosságait a nedűben. A szürkebarát sikere meglepte, hiszen az övék nagyon pici családi pincészet, így a nagymenők között nem számítottak arra, hogy övék lesz a legjobb fehér bor az országban. El sem akart menni az eredményhirdetésre, hiszen éppen a szőlőben dolgozott, de aztán csak kibökték, miért is kellene jelen lennie az eseményen. A munkát is elvégezte, az örömből is kijutott a borásznak. Hagyományos fahordós érlelést kapott a tétel, faélesztő nélkül. Ez is megerősítette abban, hogy jó irányba mennek ezzel a gondolatmenettel.

- Alapvetően húspárti vagyok, a vad- és vörös húsok a kedvenceim. Joggal felvonhatják a szemöldöküket azzal, hogy ezek a húsok nem barátai a szürkebarátnak. Mivel száraz borként lett a legjobb, ezért bármilyen sült húshoz, amin van finom barna mártás gombával, illetve önállóan a gombás ételekhez jó szívvel merem ajánlani – „etetett” bennünket Pánczél József.

Aki nem hiszi, járjon utána

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!