Hétvége

2009.11.28. 03:28

Használati utasítás lányos apákhoz

A lányos apákkal kapcsolatban soha ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy több nagy sokk is éri őket életük során. Az első rögtön akkor, amikor – lányuk születik.

B. Kiss László

Fotó: FMH-archív

Egy fiatal férfi sokáig gyermeket sem akar (ez régen is így volt, a nagyobb baj, hogy mostanság számos nő sem), s ha párja óhajának engedve mégis rááll, akkor is csak fiút tud elképzelni utódnak.

Fiút, aki magas lesz, ha már az apja alacsony. Srácot, akit képtelenség lesz leszerelni, amikor végigcselezi a pályát, ha már az öregje nem egy kifejezett labdazsonglőr. Fiút, akinek a kedvéért – persze csak ha nagyobbacska lesz – , megengedhetnek maguknak egy játékkonzolt, amelyen aztán végre az apa is kedvére játszhat. Némely apa mindezen felül azt is fontosnak tartja, hogy legyen, aki – úgymond – továbbviszi a nevet. Ez a szempont a Kissek, Nagyok, Szabók és Kovácsok esetében persze már nehezebben akceptálható.

Akinek elsőre lánya született, az még reménykedhet, hogy a következő fiú lesz. Két lány után azonban már drámain csökken ennek az esélye. Az én csak erre vagyok képes mardosó érzése azonban mégsem mondható általánosnak a lányos apák körében. Mi több, olyan esetet is följegyeztek, amikor az egyébként kemény férfi harmadiknak is leányt akart – igaz, ezt még a haveroknak sem vallotta be.

A lányos apáknak szintén nehezen feldolgozható sokkot jelent, amikor rádöbbennek: az imádott gyerek a másik nemhez tartozik... Egy apa ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: annál, hogy a kisbabájának foga nőtt, csak az volt megrázóbb élmény a számára, amikor azzal szembesült: szívecsücske kiscicája melltájékon egyszercsak gömbölyödni kezd...

Légy türelmes a lányos apákkal! Meglátod, meghálálják. Először ugyan még némi nehézséget jelent nekik a harisnya nadrág feladása, különösen akkor, ha a gyerek ordítva rúgkapál, de idővel egész jól belejönnek. A saját üstökük ugyan akár napokig sem találkozik a fésűvel, a kislányuk haját azonban idővel egész ügyesen gumizzák össze. Kis szerencsével még az is előfordulhat, hogy nem áll csálén a lófarok.

A lányos apák meghökkentően rövid idő alatt hihetetlen metamorfózison képesek átmenni. A saját részükre ugyan változatlanul csak a feleség unszolására vállalt tortúrát jelent egy új nadrág vagy cipő beszerzése, a kislányukkal azonban órákig képesek ruhát próbálni. Az anyák sokszor jobban szeretik a gyereken is a nadrágot, mivel praktikusabb viseletnek tartják, az apák azonban előszeretettel adnak a lányukra szoknyát. Imádják a ruhán a fodrot, a hajban a masnit, a csatot, a színes gumikat. Tudományosan ugyan még nem vizsgálták a jelenséget, ám számos tapasztalati tény bizonyítja: a lányos apák a bugyirózsaszín iránt korábban táplált zsigeri ellenszenvükön is képesek felülemelkedni.

Egy férfi, aki kinyúlt ujjú pulóvereiben, fénytelen cipőjében amúgy teljesen köznapi benyomást keltett, egyszer azzal képesztette el a környezetét, hogy rózsaszín fedelű noteszt húzott elő a tescós szatyrából.

Ez volt a legolcsóbb regiszteres füzet – magyarázkodott. Az átlátszó védekezés azonban senkit nem tévesztett meg, hiszen köztudomású volt róla, hogy lányai vannak.

Ahogy egy nőnek a táskájában ott bújkál a szárnyas betét, úgy lapul az igazi férfi oldalzsebében a bicska. Ha aztán a kiskés mellett, vagy – ne adj isten – helyette neonlila színben pompázó hajgumi is található, megfellebbezhetetlen bizonyossággal jelenthetjük ki: lányos apa az illető...

A türelem nem éppen a férfiakra jellemző erény. A lányos apa azonban kicsit olyan, mint az influenzavírus: a legváratlanabb módon képes mutálódni . Éppen az elmúlt napokban történt, hogy egy férfi huszonöt percig üldögélt az orvosnál a rendelőben csupán azért, mert copfos kicsikéje nem volt hajlandó még a kabátjából sem kibújni.

Most akkor oltunk, vagy nem oltunk, apuka? – szaladt ki úgy negyedóra múltán a doktornő száján a kérdés. Az apának piszkos nagy malaca volt: más orvos öt perc után kitette volna a szűrét a rendelőből, már csak azért is, hogy meg ne lincseljék az órák óta a sorukra váró betegek. A lányos apa azonban nem zavartatta magát. Kétszer is visszaimádkozta a folyosóról a már távozni készülő gyereket, aki végül maga is elunta a dolgot: inkább hagyta, hogy beoltsák... A lányok idővel jó segítői lesznek a konyhában az anyjuknak. Az apjuk azonban továbbra is csak álmodozhat a süteményestál fölött a velős pacalról...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!