Hétvége

2009.09.05. 13:25

Áll a bál! Aki ellentmond, annak vége?

Bodajkon áll a bál. Ismeretlenek átragasztották a táblákat, purhabbal barikádozták el a városháza ajtaját, névtelen levelekben támadták a polgármestert és az önkormányzati testületet. Lapunknak fél tucat ellenzéki nyilatkozik arról, hogy szerintük miért fajultak idáig a dolgok.

B. Kiss László

Zsigmond Ágnes, a Jobb Otthon alapítvány ügyvezetője: Oszlánszki Zsolt a polgármesterré választása után megkeresett és felszólított: döntsem el, melyik oldalon állok, mert amíg Zagyva Lajosné, a korábbi polgármester neve szerepel a Jobb Otthon alapító okiratában, az alapítvány Bodajkon nem rúghat labdába. 

Én személy szerint sokat köszönhetek Zagyva Lajosnénak, így nem volt kérdés számomra, hogy hol állok. 

Feltehetően emiatt, a polgármester ahol tud, keresztbe tesz a bodajki székhelyű, a szociális területen tevékenykedő alapítványnak. 

A jó viszony, valamint a feladatellátás folyamatosságának érdekében azonban sok mindent lenyeltünk. Oszlánszki Zsolt gyakran személyeskedéstől sem mentes leveleket küldözget nekem, amelyekre jó ideje már nem válaszolok. Az újraválasztását szerintem a behízelgő modorának és a félrevezető tájékoztatásainak köszönhette. 

Elsősorban az idősek azok, akik feltétel nélkül hisznek neki. Amíg meg nem választották, engem is megtévesztett. 

Úgy véltem, megrögzött törtető, de talán nem rossz ember. Oszlánszkinak jó érzéke van ahhoz, hogy megtalálja mindenkinek a gyenge pontját, és ezt gátlástalanul kihasználja. 

Kétségkívül vannak eredmények, de voltak az elődjének is, és vannak eredmények máshol is. Ami az elmúlt hetek történéseit illeti, a károkozást nem tudom helyeselni, de ha Oszlánszki Zsoltnak ez bosszúságot okozott, akkor egyetértek vele. Csak azt nem értem: honnan van energiája a polgármesternek az általa szétküldött, töméntelen mennyiségű levél megírására, az állandó támadásokra. Egyáltalán, mikor dolgozik?

Takács József, a Fidesz városi elnöke: Tizenegy éve költöztem ide, szembe szomszédok voltunk Oszlánszki Zsolttal. Akkoriban élelmiszerboltot üzemeltettem Bodajkon. 

Zsolt szerette volna, ha támogatom, amikor még egyszerű bodajki polgárként Zagyva Lajosné, a korábbi polgármester ellen írta és faluszerte terítette a nyílt leveleit. Azért szakítottam meg vele minden kapcsolatot, mert Oszlánszki Zsolt állandóan az izraeli titkosszolgálati kapcsolataival büszkélkedett. Azóta nem beszéltem vele. 

Tavasszal, amikor a bodajki képviselő-testület a polgármester kezdeményezésére visszamondta az iskolára és az óvodára elnyert 500 milliós pályázatot, írtam egy nyílt levelet. Nem értek egyet a döntéssel, mert úgy gondolom: a település jövője nagyban függ az intézménytől. 

Véleményem szerint a pályázat sorsát egy meg nem kötött politikai alku döntötte el. Oszlánszki Zsoltról sokan azt hiszik, jobboldali ember, pedig éppenhogy bomlasztja a jobboldalt. 

A városban azt beszélik, hogy egyik tagunk azért nem mer eljárni a Fidesz gyűléseire, mert a polgármester megfenyegette. 

Nem állítom, hogy hibátlan vagyok, de a képmutatást, a cinizmust nem bírom elviselni. Oszlánszki Zsolt fél napon belül mindenről tud, ami a településen róla elhangzik. 

Nem régen négyesben beszélgettünk egy újságíróval, és egy órán belül két SMS is érkezett a polgármestertől a társaságunkban levő Almádi István telefonjára, amelyek közül az egyik így szólt: Szép kis csapatod van...

Az ember nehezen ébred, és még azt sem hiszi el sokszor, amit a barátai állítanak - mondja Almádi István. Almádi hét éve alpolgármester Oszlánszki Zsolt mellett. 

Egy éve még felhőtlen kapcsolatban állt a polgármesterrel, aki amikor a lakosságot levélben tudatta arról, hogy 480 milliót nyertek az iskolapályázaton, úgy fogalmazott: Külön szeretném megköszönni Almádi István alpolgármester úrnak a pályázat elkészítése során nyújtott óriási szakmai segítségét. 

A pályázati pénz idén tavasszal történt visszamondásába Almádi István nem tudott belenyugodni, és - tekintettel bizonyos újabb körülményekre - azt szorgalmazta, hogy idő előtt ne mondjanak le a nagy lehetőségről. 

Almádi alulmaradt véleményével a képviselő-testületben. Azóta - mint mondja - Oszlánszki Zsolt provokálására ő is írt nyílt levelet. 

Névvel természetesen, mert mindig is vállaltam és vállalni fogom a véleményemet - jegyzi meg. Almádi István a július elsején keltezett írásában úgy vélekedik, hogy Bodajk az elmúlt hetek eseményei során minimum egymilliárd forinttól esett el. 

Az önkormányzat által Oszlánszki idején eladott Lamberg-kastély 150 milliós vételára teljes egészében átalakult a július elején felavatott sportcentrummá, ahelyett, hogy pályázati önrészként használták volna föl. 

Ráadásul a sportcentrumra 70 millió forint hitelt is fölvettek, ami - Almádi szerint - évekre úgymond gúzsba köti a települést. 

A polgármester - helyettese szavai szerint - április óta többször lemondásra szólította fel Almádit. Bodajk érdekeire való tekintettel tovább végzem a munkámat - fogalmaz Almádi István.

Zagyva Lajosné Rencz Katalin, Bodajk korábbi polgármestere szerint ugyancsak relatívak azok az eredmények, melyeket Oszlánszki Zsolt révén könyvelhet el magának a település. 

Nem tartja eredménynek a pénz szerinte pazarló elköltését. Oszlánszki Zsolt csak vitt és visz a településről - vélekedik. 

Egy polgármesternek fejlesztési forrásokat kell teremteni, hozni; gyarapítani kell a települését. Ez a dolga, Oszlánszki azonban nem ezt teszi! - fogalmaz. Zagyva Lajosné szerint a városi címre sem lett volna szükség. 

Úgy véli: Oszlánszki Zsolt megmérgezte Bodajkon a közéletet, békétlenség, megosztottság lett működésének eredménye. Zagyva Lajosné meggyőződése szerint a település csak ugródeszka Oszlánszki politikai karrierjében.

Kissné Borostyán Mária temetkezési vállalkozó:

Aki Oszlánszki Zsoltnak ellentmond, az megnézheti magát. Ezt bizonyítja az én példám is. 2002-ben nem csatlakoztam a táborához, ezért jutalmul az elmúlt hét évben csak bosszantott és borsot tört az orrom alá. De én azzal nem foglalkoztam, ezt az embert én semmibe nézem! 

A móri polgármesteri hivatalnál is kért vizsgálatot a vállalkozásom működésével kapcsolatban. Számomra megalázó módon a maga tapasztalataira és képviselői, lakossági bejelentésekre hivatkozott, amelyeket azonban nem nevesített. 

A vállalkozás 16 éve működik, az irodában van a panaszkönyv, de eddig még senki nem kérte. A móri jegyző egyébként azzal szüntette meg a vizsgálatot, hogy a tevékenységet megfelelően végzem.

Mihalik Ferenc iskolaigazgató:

Oszlánszki Zsoltot iskolaigazgatóvá történt megválasztásomat megelőzően nem ismertem. 2009 tavaszáig szakmai, pénzügyi vitáink következtében háromszor ajánlottam föl a lemondásomat, de ő nem fogadta el azt. 

Az elején még én közvetítettem a polgármester és Almádi István között, ám májusban rám szólt Oszlánszki Zsolt: máskor egyeztessem vele a helyettesítéseket. Erre én nemet mondtam. Attól fogva vagyok a polgármester céltáblája. 

Oszlánszki Zsolt kezdeményezésére a tanév utolsó két napján tartott az oktatási hivatal ellenőrzést az iskolában, és miután több kisebb szabálytalanságot találtak - a maximálisan kiszabható egymillió forinthoz képest - 110 ezer forintos bírsággal sújtották az intézményt. Amikor pedig a polgármester kifejezett rosszallása ellenére magam is aláírtam az iskola gazdasági irodájának elvitelét ellenző ívet, Oszlánszki Zsolt fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett ellenem az iskola fenntartójánál, a móri kistérségnél. 

A polgármester arra hivatkozva, hogy Almádi Istvánnak nincs megfelelő képesítése a testnevelés és technika oktatásához, szerette volna elérni, hogy ne alkalmazzam a továbbiakban az Istvánt, de én erre nem voltam és nem vagyok hajlandó. Oszlánszki Zsolttal már nem vagyunk beszélő viszonyban, a lemondásomat azonban többször nem ajánlom fel!

Wurczinger Lóránt, az önkormányzati testület egyetlen fideszes tagja, és öccse, Wurczinger Ádám a riport kapcsán szintén nyilatkoztak lapunknak, nyilatkozatuk közléséhez azonban nem járultak hozzá.

Oszlánszki Zsolt polgármester az alábbiakban reagált a kritikára: 2002-ben elsöprő többséggel választottak meg Bodajk polgármesterének. Azt a választást nem én nyertem meg, hanem az elődöm, Zagyva Lajosné vesztette el. 2006-ban 35 százalékkal kaptam több szavazatot, mint előzőleg. 

A választásra jogosult 3340 fő közül 2074-en voksoltak, ami 62,4 százalékos részvételi aránynak felelt meg, és 1332 szavazatot adtak le rám. Így a voksok 65,33 százalékát szereztem meg. 

A legitimitásom tehát abszolút megalapozott. Zagyva Lajosné volt polgármester asszony és e kis csapat 2002 óta nem tudja elviselni a jelenlétemet. Nekik a kaki is ízetlen, ettől fogva - bocsánat érte - ezen emberek véleménye oly nagyon nem érdekel. Egyébként meg jó utat kívánok nekik...

Idős férfi permezetővel a hátán irtja a gyomot a háza előtt, amikor megszólítom arról érdeklődve: milyenek szerinte a közállapotok Bodajkon? Személyes ellentétek állnak a dolgok hátterében - véli a férfi. 

Szerinte az újonnan átadott létesítmények a polgármester mellett szólnak. Oszlánszki nagyon kedves, barátságos ember, aki a névnapomon idejön, megköszönti az embert - hangzik a válasza. 

A tófürdő partján két 16 éves, egy lány és egy fiú véleményét tudakolom. A lány fehérvári, de a nyarakat Bodajkon tölti. Rengeteg embertől hallom azt, hogy a polgármester rendes ember, és sokat fejlődött a város. 

A fiú, bár elismeri, hogy épült egy csomó dolog, megemlíti azt is: úgy hallotta, hogy a polgármester följelentett egy nyugdíjas fodrászt, mert megcsinálta az ismerőse haját. 

Az indítékról azonban sejtése sincsen. Azzal, hogy valaki(k) névtelenül irogatnak, a két fiatal egyike sem ért egyet. Félmeztelen, középkorú férfit szólítok meg a posta előtt, kilós kenyér a biciklije kormányán.

Régóta ismeri a polgármestert, neki személy szerint nem volt még vele baja. Hallani hall ezt is, azt is. A fene tudja mi az igazság - fogalmaz.

Sajnálom a polgármestert, teljesen kikészítették. Név szerint meg tudnám mondani, hogy ki tartott be neki - nyilatkozza egy idős hölgy. De az igazat írja ám! - köti a lelkemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!