Hétvége

2008.12.24. 03:25

Munkatársul választ Isten

Gyökér nélkül elpusztul a növény. Nincs mivel táplálkoznia, kapaszkodnia. Gyökerek nélküli családok híján a társadalomra is ez vár, a szent család azonban mintát mutathat.

J. Mező Éva

Hogy mit jelent ez a mai körülmények között, arról Csertáné Bohn Judit mentálhigiénés szakemberrel beszélgettünk, aki tagja a családpasztorációs csoportnak.

- A szent család megmutatja, mi a szerepe az anyának és az apának, hogy a kettőjük szeretete, harmóniája, belső békessége hogyan teremtheti meg az egészséges szellemi, lelki fejlődést. Nélkülözhetetlen ehhez a szülők békessége, nyugalma és állandósága. Hogy megtanítsák gyereküket az elkötelezettségre, a felelősségvállalásra, a tudatosságra, a hivatástudat kialakítására és a szent család mintájára, a biztonság megteremtésére, az önzetlenségre és a szolgáló szeretetre. A szent család arra is ad példát, hogy a szülők Isten munkatársai, részesei a teremtésnek. Mert a gyermekeket csak ajándékba kaptuk, nem helyettesíthetjük velük életünk célját, és nem is tekinthetünk rájuk tárgyként, amelyeknek rendeltetése életünk üres részeinek megtöltése. Felelősséget jelentenek. A szülők nem birtokolhatják gyermeküket, és nem is formálhatják saját képükre. A szent család elfogadta a gyermeket olyannak, amilyen, és csak abban segített neki, hogy az Istentől jövő terv - amit minden gyermek megkap -, megvalósuljon.

- Ez az ideális kép, de sajnos egyre kevesebb családnak adatik az meg, hogy gyökeret adjon gyermekének. A legtöbb családot - ellentmondásos módon - épp a szeretet teszi sebezhetővé. Az a szeretet, ami a legtöbb emberben csupán önző birtoklási vágy.

- A szeretet valóban sebezhetővé tesz, és valójában azért vannak ezek a problémák, mert nem tanultunk meg igazán szeretni. Az igazi szeretet nem azt jelenti, hogy nekem valami jár, és neked az a dolgod, hogy engem boldogíts. A szeretetben az a fontos, hogy két ember egymással társviszonyba kerüljön, amiben hol az egyik kíván segítséget, hol a másik, de nem egymás rovására. Ez az önzetlen, odaadó, elfogadó, megértő partnerkapcsolat az, ami megtartó. Tapasztalatom szerint ez az, ami a legtöbb kapcsolatból hiányzik. Kevésbé fogadják el, kevésbé ismerik magukat az emberek, ebből adódóan a másikat is. Sok esetben már a párválasztásnál problémát látok, mert leggyakrabban az nem a belső igazi értékek mentén történik meg. Szomorú valóság, hogy a gyerekek nem tudnak három jó tulajdonságot elmondani önmagukról, márpedig ha önmagukban nem látják meg saját belső értékeiket, hogyan vehetnék észre ezt a másik emberben?

- Azt gondolom, az is probléma, hogy gyökerek nélkül, divatszellemek mentén sodródunk.

- Kölcsönös megértés, tisztelet, megbecsülés, elismerés nélkül törékeny egy párkapcsolat, márpedig éppen ezek az értékek nem kapnak egy társkapcsolatban kellő hangsúlyt. A gyermeknevelésben pedig az a hosszú távra kiható probléma, hogy nem különül el a nők és a férfiak szerepe. Az agyonhajszolt, kimerült férj feladatai áthárulnak az anyára, így a gyermeknél az apakép hiányos, de ez adódik a válások magas számából is.

- Vagyis megváltozik a családmodell. Milyen új feladatokat hárít ez ránk?

- Nehéz ezt megmondani, a gyermek ugyanis mintakövető. Gyakran szoktam mondani, hogy: amilyenné szeretnéd, hogy a gyermeked váljon, először neveld magad olyanná.

- Létezik megoldás?

- A megfelelő minta átadásán túl fontos a tiszta, őszinte kommunikáció. Értsük, értelmezzük, miről mit gondol a gyermek, és a maga szintjén tegyük helyre a dolgokat. Karácsonykor ezért azt kívánom mindenkinek, hogy hosszan tűrő türelemmel, szeretettel, és megértő tapintattal tudjon élni. Merthogy a szeretet felold, az öröm gyógyít, a jóság felemel. A szülők pedig értsék a szent család üzenetét. Ne feledjék, hogy ők Isten munkatársai! Részesei a teremtésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!