világbajnokság

2018.04.21. 14:00

Kemény csaták előtt a magyar jégkorong válogatott

Vasárnap 16 órakor, Kazahsztán ellen megkezdi szereplését a magyar jégkorong-válogatott a hazai rendezésű Divízió 1/A-s világbajnokságon. Erős ellenfelekkel kell szembenézni, nem éppen kedvező menetrend alapján.

Ferencz Balázs

Nagy Gergő cselre készül, egyszerű játék,de fineszes megoldások is kellenek

Fotó: Kricskovics Antal/ Fejér Megyei Hírlap

Óriási a várakozás, a világbajnokság rajtja előtt több hónappal elfogytak a belépők a magyar jégkorong-válogatott világbajnoki mérkőzéseire, s tíz évvel a szapporói csoda, vagyis a magyar hoki A-csoportba jutása után újabb nagy tettet várnak nagyon sokan. Azonban hiába a nagy érdeklődés, szeretet, no és a hazai pálya előnye, tudni kell, hogy iszonyatosan erős ellenfelekkel kell megküzdeni a feljutó helyekért a Papp László Budapest Sportarénában. Sorrendben Kazahsztánnal, Olaszországgal, Szlovéniával, Lengyelországgal és Nagy-Britanniával csap össze a Jarmo Tolvanen vezette magyar válogatott.

– Egy hét múlva okosabbak leszünk, hogy mire jutunk. Nagyon nehéz jósolni ebben a mezőnyben – morfondírozott a Fehérvár AV19 általános igazgatója, a korábbi válogatott hokis Szélig Viktor. – Nagyon kiegyenlített a Divízió 1/A mezőnye. Közel vannak egymáshoz a csapatok, s a pillanatnyi forma dönthet majd sok esetben. Jó munkát végeztek a srácok, s biztos vagyok benne, hogy az edzői stáb össze fogja tudni rakni a csapatot. De az is borítékolható, hogy az ellenfelek is rendkívül keményen beleállnak majd a küzdelembe. Pozitív, és önbizalomnövelő, hogy mind az öt felkészülési mérkőzést győztesen vívta meg a csapat, más kérdés azonban, hogy nem volt nagyobb kihívás elé állítva a válogatott a felkészülés során. Ne csapjon be senkit, hogy öt meccset nyertünk, mert most jóval komolyabb ellenfelekkel találkozunk a világbajnokságon. Az előrejátékban nagyon erős lesz a csapat, a támadószekcióban van potenciál.

Szélig Viktor tudja, mi a receptje a feljutásnak a másodikból az élvonalba, de nem kívánja összehasonlítani a korábban sikert elérő válogatottat, s a mostanit.

– Teljesen megváltozott a jégkorong ezalatt a néhány év alatt. Rengeteget fejlődött a hoki, mintha egy más sportág lenne. Más jellegű ez a csapat, sok tehetséggel, jó brigádot alkotnak. Nagy kérdés lesz, hogyan tudnak csapatként funkcionálni, s lépésről lépésre előrehaladni vélekedett a korábbi csapatkapitány.

Nagy Gergő cselre készül, egyszerű játék,de fineszes megoldások is kellenek
Fotós: Kricskovics Antal/ Fejér Megyei Hírlap

Nem kedvező a magyar csapat vb-menetrendje, hiszen az első három mérkőzésen találkozik a három legerősebb ellenféllel. Kazahsztán folyamatosan ingázik a top divízió és a Divízió 1/A között, Olaszországot és Szlovéniát pedig nagyon ritkán vertük meg tétmeccsen.

– A szövetségi kapitánnyal szemben a nyilvánosság előtt is megfogalmazott követelmény az, hogy az első háromban kell végezni, azzal együtt is, hogy mindannyian tudjuk, mennyire kiegyenlített a mezőny, és hogy egy-egy meccs eredménye nüanszokon is múlhat – mondta Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke. – A kiegyenlített mezőnyben a feljutásra is lehet esély, az pedig komoly prémiumot jelentene a válogatott tagjainak. A teljes csapat prémiuma nagyjából 25-60 millió forint között lesz, ha elérik a kitűzött célt, feljutás esetén természetesen közelítenek majd a felső határhoz.

Program: vasárnap, 16.00: HUN–KAZ; hétfő, 19.30: HUN–ITA; szerda, 19.30: HUN–SLO; csütörtök, 19.00: HUN–POL; szombat, 19.30: HUN–GBR.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában