A torna legjobbja

2018.05.20. 10:00

Kass Balázs két bajnoki címet ünnepelhetett

Az U18-as kosarasok bajnoki fináléjában epizódszerephez jutott az irányító, a két évvel fiatalabbaknál azonban vezéregyéniség volt.

Horog László

Kass Balázs (fehérben), az Alba irányítója remekelt a kadétok bajnoki fináléjában

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A korosztályos válogatottban is meghatározó játékosnak számító Kass Balázs a 18 éven aluliak Nyíregyházán rendezett döntőjén a kispadról beszállva segítette csapatát. Két héttel később a Szolnokon lebonyolított U16-os fináléban már alapember volt az Alba Fehérvár irányítója, akit mellesleg a torna legértékesebb játékosának is megválasztottak.

– Nagyon jól ereztem magam a nyírségi döntőn. Ezeknek a tornáknak remek a hangulatuk, ugyanis a legjobb hazai csapatok jutnak a nyolcas fináléba, ahol mindenki nyerni akar. A válogatottból ismerek néhány játékost, akik a riválisokat erősítik, jó volt velük újra találkozni.

Minden meccsen átlagon felülit nyújtott, az elődöntőben és a döntőben pedig remekelt.

– Bár a csoportmeccseken sem ment rosszul, úgy gondolom, a fináléba jutásért és az aranycsatában teljesítettem a legjobban. Az elődöntőben nem ment annyira jól a dobás, inkább védekezésben tűntem ki, jól szedtem a lepattanókat, és sok labdát szereztem. A döntőben jól mentek a triplák, főleg az első félidőben kaptam el a ritmust, valamint a védekezésemmel sem volt gond. Az egész csapat kiválót nyújtott.

Kass Balázs (fehérben), az Alba irányítója remekelt a kadétok bajnoki fináléjában
Fotós: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Szegedről került Fehérvárra. Mi szólt az Alba mellett?

– A klub nagyon komoly kosaras hagyományokkal rendelkezik, úgy éreztem, itt fejlődhetek a legtöbbet. A korosztályos válogatottban több klubtársam szóhoz jut, valamint nagyon fontos, hogy a többi magyar gárdához képest mi lépünk a legtöbbször pályára nívós, külföldi együttesek ellen. Az EYBL döntőjében szerepeltünk Lettországban, előzőleg Barcelonában játszottunk a katalánok nemzetközi tornáján. Lényeges, hogy nemzetközi élcsapatok ellen lemérhetjük, hogy hol is tartunk.

Az U16-os fináléban vezér volt, de az U18-as gárdában is egyre több szerepet kap.

– Az idősebbeknél más a szerepem, általában a padról szállok be, ahonnan szerintem tudok új energiát adni, felpörgetem a többieket. Örülök, hogy mindkét döntőben szóhoz jutottam, és sikerült hozzátennem a teljesítményünkhöz.

Minden kosaras tinédzser vágya a tengerentúli bajnokság, az NBA. Ön is erről álmodik?

– A célom az, hogy profi kosaras legyek. Először szeretnék bemutatkozni a felnőttek között a hazai élvonalban, a távoli vágyaim között pedig az szerepel, hogy pályára lépjek az Euroligában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában