Lovassport

2024.04.09. 20:53

Hagyományt teremtenének Igaron

Április 20-án hagyományteremtő céllal rendeznek szezonnyitó kettesfogathajtó akadályversenyt Igar-Vámszőlőhegyen. A szervezők beszámolója szerint nagy érdeklődés övezi az eseményt.

Szabó Róbert

Nagy hagyományokkal rendelkezik a lovassport Dél-Fejérben

Fotó: Néth Tiborné

Dél-Fejér térségében óriási hagyománnyal rendelkezik a lovassport, több településen is minden évben rendeznek különböző fogathajtó versenyeket. Igar is szeretne erre az útra lépni, ezért döntött úgy Molnár István, hogy elfogadja Néth Tiborné, Anikó felkeresését, aki a Tolna Vármegyei Lovassport Szövetség vezetőségének a tagja.

– Legutóbb hat-hét éve volt lovasnap Igar-Vámszőlőhegyen, akkor egy Tolna megyei bajnokság döntőjét rendeztük a településen. Ezen felbuzdulva kerestem fel januárban Molnár Istvánt, hogy tudná e biztosítani a helyet egy esetleges kettesfogathajtó akadályversenynek – kezdte gondolatait az esemény főszervezője. Hozzátette, a versenyen lesz póni akadályhajtás, egyesfogat, valamint C és D kategóriás kettesfogat verseny.

Mint kiderült, az idei szezon első megmérettetése lesz ez a fogathajtók számára, így 40-50 versenyzőre számítanak a szervezők. A sportolók április 19-én délig nevezhetnek az egyébként nyitott versenyre.

– Az egész országból érkeznek majd lovasok, van már nevezésünk Mezőszilasról, Marcaliból és Tápiószentmártonról is – emelte ki a főszervező. Arról is beszélt, hogy az egész napos program egyik fénypontja lesz a sárosdi csikósok bemutatója, de a kilátogatók mindent megtalálhatnak majd, ami szem szájnak ingere. 

Délután, 14.00 órás kezdéssel köszöntőt mond Igar polgármestere, Molnár István és a térség országgyűlési képviselője, Varga Gábor is.

– Bár a lovasok és a fogatok kifogytak Igaron, de így is rengeteg olyan ember él itt, aki szereti a lovakat és a lovassportokat. Azt gondolom, hogy a település lakóinak ez egy remek kikapcsolódási lehetőség lesz majd – mondta el lapunk kérdésére Molnár István, a település polgármestere. Hozzátette, szerinte az eseménnyel egy rendkívül színvonalas programot nyújtanak az igariaknak és a környékben élő embereknek is, így fontosnak érzi, hogy megvalósulhat ez a verseny. 

A polgármester arról is beszélt, örül annak, hogy az ország minden tájáról érkeznek majd versenyzők, hiszen így Igar jó hírét vihetik majd, ez pedig a településnek is jót tesz. 

Arra a kérdésre, hogy hagyományt szeretnének teremteni határozottan és egyszerre válaszolták azt, hogy igen. 

– Azt is kitaláltam, hogy egy vándorserleget adunk a győztesnek, így ezt minden évben kioszthatjuk majd az aktuális győztesnek. A versenyzők szempontjából biztos, hogy nagyon hasznos és jó lesz ez a verseny, hiszen az idei év első megmérettetésére készülnek, a lovak még nincsenek úgy formában. Emellett tapasztalatból tudom mondani, hogy a nézők szempontjából nagyon látványos egy ilyen fogathajtó esemény, nagy az érdeklődés mindkét célközönség szempontjából – folytatta a főszervező. 

Molnár István, polgármester is úgy vélekedett, hogy sok embert bevonz majd a rendezvény, hiszen nagy hagyománnyal rendelkezik a környékben a lovassport. Hozzátette, az önkormányzat rendkívül fontosnak tartja azt, hogy kiálljon a civil kezdeményezések mellett, támogassa azokat, ezért is fogadták el Néth Tiborné, Anikó felkérését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában