Márciusban, a diákolimpián versenyeznek legközelebb

2024.02.13. 16:05

Övvizsga után a vértesi kyokushin karatékák

Tanuló fokozatokra vizsgázott a közelmúltban a Vértesi Tömegsport Közhasznú Egyesület ötven sportolója.

Horog László

A VTSE sportolói a közelmúltban ismét bizonyíthattak a zámolyi tornateremben

Fotó: Horog László / FMH

A klubot irányító Bőke Béla elmondta, a kyokushin karate rendszere 10 tanuló és 10 mester fokozatra oszlik. Az egyes fokozatokat különböző övszínek jelölik, egy-egy övszínhez két fokozat tartozik. A 10-9. kyu: narancs, 8-7. kyu: kék, 6-5. kyu: citromsárga, 4-3. kyu: zöld,2-1. kyu: barna, ezek a tanuló fokozatok.  A mesterfokozatokat a fekete övre hímzett arany csíkok száma jelzi 1-10. danig. A tanuló és mester fokozatok viselőjének a kyokushin karatéban való jártasságát, a rendszerben elfoglalt helyét jelölik.

-Kicsit hasonlóan a katonai rendfokozatokhoz, a karatékák bizonyos időközönként - félévente, évente, a mester fokozatokra ritkábban - övvizsgák keretében adhatnak számot tudásukról és felkészültségükről. Itt fokozatról fokozatra egyre nehezebb gyakorlatokat, egyre keményebb fizikai teszteket kell végrehajtaniuk és egyre több ellenféllel kell megküzdeniük a szintlépésért. A mostani övvizsgán tanuló fokozatokra lehetett vizsgázni 10. kyutól 1. kyuig, az eseményen ötvenen vettek részt. Természetesen az alacsonyabb fokozatokra többen, a magasabb fokozatokra kevesebben – közölte Bőke Béla, az egyesület első embere.

A 4. kyu-t, azaz a zöld övet Balogh Zoltán és Király Zoltán szerezte meg, 2. kyu-t, tehát barna övet Kántor Sándor és Reichert Jázmin, 1. kyu-t pedig Szabó Gábor szerzett. Az alapozás két hete ért véget a VTSE sportolóinál, az erőnléti munka náluk is hasonló, mint egyéb más sportágban. A versenyzők évente kétszer, nyár közepén és télen az ünnepek alatt pihennek. Ezután egy rövid felvezetéssel egy hónap áll rendelkezésre az erő és az állóképesség fejlesztésére, mielőtt megkezdődik a verseny időszak, ahol már a taktikai elemek csiszolása, versenyszituációk gyakorlása kap nagyobb szerepet. Az egyesület fiataljai március első hétvégéjén, Csongrádon szerepelnek először, az Országos Knock Down Diákolimpia. Nevéből adódóan az általános- és középiskolai tanulók számára kiírt verseny, a tavaszi szezon legrangosabb hazai utánpótlás viadala. A tervek szerint húsz vértesi indul küzdelem versenyszámban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában