Tamás József egy lépésre került szűkített kerettagságtól

2024.02.02. 12:27

A fehérvári pentatlonista tovább harcol a párizsi, ötkarikás kvótáért

Az évnyitó, kairói challenger-versenyen legjobb magyarként végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel az 5. helyen zárt a Volán Fehérvár öttusázója, Tamás József. Optimistán várja a következő, szintén rendkívül fontos erőpróbát, a budapesti Peridot fedett pályás viadalt.

Horog László

Tamás József (balra) és nagy riválisa, Regős Gergely együtt szerepelt másfél éve, a Bulgáriában rendezett felnőtt, világkupa-diadalon

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

- Kimondottan jó formában érkeztem Egyiptomba, ahogy mondani szokták, jól éreztem magam a bőrömben – mondja Tamás József. - Előzőleg a szicíliai, Siracusában bonyolított, válogatott edzőtábor remekül sikerült. A jó rangsoroló vívásnak köszönhetően a középdöntőt könnyedén abszolváltam Kairóban, nem kellett kiúsznom magam, nagy előnnyel kezdtem a laser runt, sajnos a lövészetben nem úgy teljesítettem, ahogy elvártam magamtól. De ennyi hiba meg belefért, de a döntőre mentálisan kellett felkészülnöm, valamint összeraknom a technikát. A fináléban a lovaglásnál két fát vertem, amit természetesen sajnáltam. Ami viszont fontosnak bizonyult, hogy a bónuszvívást megnyertem, kellett az a négy plusz pont a végelszámolásnál a futópályán. Az uszodában most is beleadtam mindent, elégedett voltam az idővel, ugyanis a korábbi sérülések miatt még nem vagyok csúcsformában. A futás és lövészet kombinációja során a futás jól ment, bár még ebben sem vagyok csúcsformában. A második és negyedik sorozatban értékes másodperceket veszítettem, sajnos a dobogó elúszott.

A 23 esztendős versenyző szerint erős volt a mezőny, de közel sem annyira, mint egy világkupa-viadalon.

- Természetesen érkeztek élversenyzők több országból, a hazaiak érthetően különösen akartam bizonyítani, de a többi ország nem indította a négy legjobbját.  Jó érzésekkel tértem haza Észak-Afrikából, jövő hét pénteken következik az újabb, roppant fontos seregszemle, a fővárosi BOK Csarnokban. Hatalmas küzdelem lesz, Regős Gergellyel és Gáll Andrással kell megméretnem magam a hatodik, továbbjutó helyért. A képlet egyszerű, aki hármunk közül a legjobb, az visz mindent. Ez azt jelenti, tovább harcolhat a VK-viadalokon való szereplésért, illetve az indulási jogért az Európa-bajnokságon - amit valószínűleg Budapesten rendeznek július közepén, a kínai világbajnokság után három héttel. Valamint közülünk egy harcban marad a párizsi, olimpiai kvótáért. Budapesten már nem adnak kvótát, illetve világranglista pontokat, ezeket még Kínában, Csengtuban lehet szerezni, a júniusi vb-n, tehát ez jelenti az utolsó lehetőséget.

Ez még távoli, a budapesti, fedett pályás, nyílt magyar bajnokság viszont nagyon is közeli, a Tamás, Regős, Gáll hármas legjobban teljesítő sportolója csatlakozik azon öt kiemelt öttusázóhoz, akik a tavalyi esztendőben elért eredményeiknek köszönhetően már megteremtették maguknak az esélyt a nagy világeseményeken való szereplésre. A szintén volános Demeter Bence, továbbá Böhm Csaba, Szép Balázs, Koleszár Mihály és Bereczki Richárd érezheti magát már biztonságban.

- Úgy gondolom, a vívásban át kell menteni a legutóbbi formát, úszásban és futásban pedig gyorsító munkával elérni a csúcshoz közeli formát. Nagyon erős ellenfélnek tartom Regőst és Gállt is. Főként lovaglásban és lövészetben nem szabad értékes pontokat, másodperceket elvesztegetnem. Mindenből a maximumot kell nyújtanom, ha ez sikerül, tiszta lelkiismerettel fogom azt mondani: mindent megtettem, nem maradt bennem több. Úgy gondolom, ez lehet a siker kulcsa, újból és újból le kell győznöm saját magam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában