Rangos, korosztályos fiú tornát rendeznek a Gáz utcában

2024.01.12. 18:23

Februárban ismét Szent István Kupa a koronázóvárosban

Ezúttal február 1-től 4-ig pattogtat a kontinens utánpótlás elitje az Alba Regia Sportcsarnokban. Az U16-os fiú korosztályban immár tizenegyedik alkalommal bonyolítják a Szent István Kupát.

Horog László

Tavaly tavasszal a spanyol Real Madrid és az olasz Basket Bassano vívta a finálét, a királyiak (lilában) hatalmas küzdelemben nyertek

Fotó: SZIK

Az elmúlt évtizedben döntően január utolsó hétvégéjén, tavaly áprilisban kerül sor a kontinens egyik legjelentősebb, korosztályos eseményére, ezúttal február 1-én, csütörtökön 10 órakor vívják az első mérkőzést, a záró találkozót pedig vasárnap délután. Ahogy egy esztendeje, ezúttal is közös csapattal jelentkezik a két, koronázóvárosi utánpótlásnevelő műhely, az Alba Fehérvár és a DKKA. Tavaly tavasszal Blahó Barnabás és az albás Kászoni Boglárka dirigálta az együttest, ezúttal Blahó mellett Tápai Attila ül majd a kispadon és látja el tanácsokkal a fiatalokat. A közös edzéseket rövidesen megkezdik a Fejér vármegyeiek, akik a tavalyinál jobb szereplésben reménykednek.

Egy éve a fináléban a torna rekordbajnoka, a Real Madrid győzött az Orange1 Basket Bassano ellen, hatalmas csatában. A torna eddigi történelme során hétszer a Real Madrid játékosai emelték magasba a trófeát, egyszer, az első kiírás során a szerb Partizan Beograd győzött, egyszer az olasz Stellazzurra Roma, két éve pedig a Bassano. Komoly játékosok sokasága lépett pályára a Gáz utcában az elmúlt egy évtizedben, szóhoz jutott a spanyol élvonalbeli Gran Canariában immár meghatározó, mindössze 21 éves horvát magasember, Roko Prkacin, de a legtöbbre a szlovén világsztár, Luka Doncic vitte, éve óta a Dallas Mavericks erősségeként az NBA egyik legnagyobb sztárja. Anno a Real színeiben szerepelt Fehérváron, bár két évvel volt fiatalabb többi pályatársánál, mégis mindkétszer a torna legértékesebb játékosának választották, nem sokkal később meghatározó lett a királyi gárda felnőtt együttesében, majd a tengerentúlra vezetett az útja.

A Real tizedszer szerepel az eseményen, céljuk nem lehet más, mint a címvédés. A német Bayern München kilencedszer teszi tiszteletét, a bajoroknál több olyan játékos is parkettre lép, aki nemrég az U15-ös világbajnokságon szerepelt. A német kosárlabdát rendkívüli magasan jegyzik mostanság, nem véletlenül, lévén a felnőtt válogatott legutóbb világbajnok lett, nem kizárt, hogy a Fehérváron felbukkan az a kosaras, aki majdan Dirk Nowitzki, vagy a jelen, színesbőrű német legendája, a momentán torontói hátvéd, Dennis Schröder örökébe léphet.

A négynapos esemény a fiatal, feltörekvő, hazai sípmesterek számára feltétlenül kiugrási lehetőséget jelent, a honi szövetség a korábbi esztendők gyakorlatához hasonlóan játékvezetői továbbképzést tart, amelyen a bírók nemzetközi tapasztalatot szerezhetnek. Ismét itt lesz Faragó András szakvezető irányítása mellett a magyar U16-os válogatott, csapatvezetőként pedig a korábbi válogatott irányító, Mészáros Zalán tevékenykedik. A Radics Balázs menedzser – aki ezúttal is segített a torna nívójának megőrzésében, sőt, javításában - által hosszú évek óta szervezett EYBL-sorozaton tavaly kimondottan jól szereplő montenegrói KK ProBasket Tivat ezúttal mutatkozik be az eseményen, a délszláv vonal képviseletében. Kétszer itt volt, ezúttal nem jön az FC Barcelona. Bár a rendezők érthetően szerették volna, egyszer sem jött össze az El Clasico, azaz a királyiakkal való találkozás, mert a katalánok egyik alkalommal sem tudtak döntőzni.

- Lezajlott a sorsolás, az első meccset február 1-én, 10 órakor az U16-os magyar válogatott vívja a Tivat gárdájával. Arra mindig figyelünk, hogy azonos nemzetbeli együttesek a csoportküzdelmek során ne találkozzanak. A mostani, nyolcas mezőny ismeretében úgy gondolom, ez lesz az egyik legerősebb torna, november óta zajlik a szervezés, ahogy eddig, a belépés természetesen minden napon ingyenes. A hazai szövetség, az MKOSZ ezúttal is sokat segít, meggyőződésem, megint nívós mérkőzésekre kerül sor – közölte Molnár Máté főszervező, aki édesapja, Molnár Tamás örökébe lépett. A fiatalember ezúttal negyedszer dirigálja az eseményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában