Hazai világbajnokság

2023.12.09. 07:50

Négy fehérvárival a keretben maradna benn az U20-as válogatott

A magyar U20-as jégkorong-válogatott vasárnap megkezdi szereplését a divízió 1/A-s korosztályos világbajnokságon, a hazai rendezésű tornán a cél nem más, mint a bennmaradás.

Beke Zsombor

Fotó: MJSZ

Ezt a feladatot a tavalyi évben megugrották a fiatalok, igaz azóta a keret a magyaroknál és a többi csapatnál is változott. A fehérvári jégkorongot négy játékos képviseli majd, Bajkó Botond, Salamon Zoltán, Farkas László, valamint Dobos Mihály lesz ott a tornán, a szakmai stábban pedig helyet kapott Arany Máté, a FEHA19 másodedzője is.

– Abból nehéz következtetéseket levonni, hogy tavaly mi volt a világbajnokságon – nyilatkozta lapunknak Arany. – Hiszen a tavalyi vb-t is nehéz összehasonlítani az egy évvel azelőttihez. A csapatok erőssége szinte kiszámíthatatlan, adott esetben lehet egy jobb korosztály akik beértek, vagy már jó 2005-ös, 2006-os születésűek játékosok alkotják őket. A játékstílusra lehet számítani, a kazahok gyors, kombinatív hokit játszanak, a japánok a gyorsaságra építenek, Ausztriánál pedig most fiatalabb a gárda összetétele. Szeretnénk bennmaradni, ez az alapelvárás, a közösen megfogalmazott cél a legjobb háromba végezni. Ebből mit tudunk elérni, azt a pillanatnyi forma döntheti majd el az adott mérkőzésen. Mindig a következő harmadra, cserére koncentrálunk majd, apránként szeretnénk előre haladni.

A fiatalok az elmúlt fél év összetartásain bizonyíthattak a Ladányi Balázs vezette szakmai stábnak, a héten már a bő keret együtt készült, két felkészülési találkozó szerepelt a proramban. Kazahsztántól 5-2-re kikaptak a mieink, Ausztriát viszont szétlövés után sikerült legyőzni 3-2-re. Érdekesség, hogy a győzelem sorsa a 17. büntetőkörben dőlt csak el. A szakmai stáb a két mérkőzés után szűkítette a keretet, Arany Máté elmondta, nem volt könnyű dolguk a végső névsor kijelölésekor.

– Arra mindenképpen jó volt ez a két mérkőzés, hogy elegendő információhoz jussunk a keretet illetően. Leginkább azt akartuk megnézni, hogy ki milyen formában van. Persze ismerünk mindenkit, tudjuk, hogy kitől mire számíthatunk. A két találkozó alatt megkaptuk azt a képet a játékosokról, ami miatt nagyon nehéz döntéseket kellett meghoznunk a keret szűkítésénél. Összességében azt volt a cél, hogy azt a 22 játékost találjuk meg, akikkel a legjobbak lehetünk mint csapat. Ami a két mérkőzést illeti, az ellenfelek választása kapcsán az volt a lényeg, hogy a mezőnyhöz képest felmérjük azt, hol tartunk. Láttunk nagyon jó dolgokat, de még van egy-két dolog, amin csiszolni kell. Szeretnénk egy jó formaidőzítést, hogy vasárnaptól kezdődően készen álljon a világbajnokságra.

A tornát vasárnap kezdi meg a magyar válogatott, az első ellenfél 16 órától Kazahsztán lesz. Az addig hátralévő időben a játék csiszolásán és a csapatkohézión lesz a hangsúly. Utóbbival kapcsolatban nívós program jutott a fiataloknak.

– Pénteken a Császár-Komjádi uszodában a felnőtt és utánpótlás férfi és női vízilabdázók ellen játszottunk egyet. Szeretnénk az alapokkal foglalkozni vasárnapig, nem most kell új dolgokkal a világot megváltani. A lényeg, hogy amit az elmúlt fél évben kitűztünk célokat a játékunkkal kapcsolatban, azokat a lehető legjobban értse meg mindenki. Nem egyénileg kell kilógni a mezőnyből, csapatként szeretnénk minél jobbak lenni.

 

A divízió 1/A-s U20-as vb programja:

December 10., 12.30: Dánia–Franciaország

December 10., 16.00: Magyarország–Kazahsztán

December 10., 19.30: Japán–Ausztria

December 11., 12.30: Franciaország–Japán

December 11., 16.00: Kazahsztán–Dánia

December 11., 19.30: Magyarország–Ausztria

December 13., 12.30: Kazahsztán–Franciaország

December 13., 16.00: Magyarország–Japán

December 13., 19.30: Ausztria–Dánia

December 14., 12.30: Kazahsztán–Japán

December 14., 16.00: Franciaország–Ausztria

December 14., 19.30: Magyarország–Dánia

December 16., 12.30: Dánia–Japán

December 16., 16.00: Magyarország–Franciaország

December 16., 19.30: Ausztria–Kazahsztán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában